VIDEO: Sabina Nicolae și Simina Zidaru – „Ne lipsesc locuințele sociale, însă noi tratăm integrat această reintegrare”!
Articol de dianamatei, 2 decembrie 2021, 20:01
Invitatele de astăzi în emisiunea În Comunitate au fost Sabina Nicolae, director executiv la asociația Samusocial, și Simina Zidaru, director Tribal Worldwide România.
Case pentru oamenii străzii. S-a lansat prima agenție imobiliară ce închiriază spațiile în care locuiesc oamenii fără adăpost. Cum a apărut ideea, ne-a povestit Simina Zidaru directorul Tribal Worldwide România.
„Colegii noștri din creație tot trec pe lângă un colț unde dorm oamenii străzii. Au stat de vorbă cu doi dintre ei și s-au gândit să le schimbe poveștile. Am ales să inducem puțin în eroare românii, să folosim toate platformele imobiliare și am ridicat problema acestor oameni. Am pus anunțuri pentru niște locuințe de lux, însă când intri, vezi despre ce este vorba. Ești redirecționat spre site-ul nostru și vezi întreaga poveste. Este un proiect pro-bono.”
Tribal Worldwide România nu lucrează singură. Lângă ea este Samusocial. Asociația are rădăcini adânci în București, ne aduce aminte directorul social Sabina Nicolae.
„Avem deja 17 ani de când suntem prezenți pe această piață socială și de când oferim servicii sociale, medicale, psihiatrice. Avem și un centru de zi și o echipă mobilă care îi ajută la locul lor de adăpostire. Încercăm să salvăm cât mai mulți. Succesul acestor povești nu depinde doar de noi, ci și de cooperare și de starea lor de sănătate. Majoritatea sunt persoane care au boli psihice, chiar dacă nu sunt vizibile. De asta foarte greu se desprind de starea lor. Am reușit să integrăm 60-65 într-un an. Avem cursuri de calificare profesională, 20-25 în fiecare an”.
Efortul este enorm și mai trebuie multe lucruri.
„Ne lipsesc locuințele sociale, însă noi tratăm integrat această reintegrare. În cadrul proiectului, le asigurăm chirii, hrană, echipamente și îi ajutăm până când iau primul salariu. Proiectele noastre sunt complexe ca și serviciile. La noi găsiți și medic de familie și psihiatru și asistent social”.
Dacă ajutați, sunteti premiați.
„Vrem să îi premiem pe cei care donează. Vor câștiga un album cu fotografiile lui Adi Bulboacă. Spațiile sunt așa cum le-am găsit și oamenii și-au pus lucruri personale”.
Toți banii au destinații bine gândite. Și casele noastre pot fi ale lor. E un pas mare și important dar poate fi făcut.
„Donațiile sunt pentru medicamente, saci de dormit, îmbrăcăminte groasă. Ni s-a mai întâmplat să primim oferte cu case din județele țării. Problema e că e dificil să relocăm persoanele din București undeva la țară. Acolo nu găsesc o variantă să obțină un venit. În București, e greu ca oamenii să-și pună casa la dispoziția oamenilor străzii. Pentru ei e dificil să intre într-o comunitate. Oamenii străzii sunt oameni singuratici. Oricine poate dona orice.
În echipa mobilă sunt trei oameni: șofer, asistent social și medic. Avem deschis centrul de zi pe Șoseaua Grozăvești numărul 32 bis. Aici toți obțin asistentă socială și medicală, pot face baie, își pot schimba hainele, pot vorbi cu psihologul. Vin cam 20-25 de persoane pe zi să facă baie”.
Oameni buni și frumoși există, însă și autoritățile ar trebui să fie mai…darnice.
„Să fie mărit numărul în adăposturi, e nevoie de locuințe sociale unde să fie cazați oameni fără adăpost. Numărul paturilor în Capitală a crescut: aproape 1.000 de locuri. Ar fi nevoie ca mulți dintre ei să beneficieze de o locuință pe termen lung, în vederea reintegrării socio-profesionale”.