„Cactusul” – o carte care îți dă curaj!

Sursa foto: Cristina Toma

Dacă poveștile despre eroine, care ajung să își cunoască cu adevărat propriile forțe doar atunci când viața le pune la încercare, sunt pe gustul dumneavoastră, atunci romanul „Cactusul” scris de Sarah Haywood și apărut în traducere românească la editura Trei, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

Personajul principal al cărții este Susan Green, trecută de 45 de ani și care primește de la fratele ei Edward, vestea decesului mamei lor. Însă în loc să se ducă spre locuința acesteia, merge la servici ca într-o zi obișnuită, fără să le spună colegilor ce i s-a întâmplat. Ce-i drept, suportă mai greu glumele și reacțiile colegilor care pentru a se destinde, uneori merg cu trotineta prin biroul imens și fac tot felul de glume.

Chiar dacă terminase facultatea de drept cu brio, Susan nu se angajase într-o firmă de avocatură ghidându-se doar după abilitățile pe care le avea, dar și dorința de a avea doar un loc de muncă unde totul să fie previzibil, chiar dacă nu totul era și foarte interesant și uneori chiar plictisitor.

Mai mult, Susan nu devenise prietenă cu niciunul dintre colegi. Pur și simplu credea ea, nu aveau nimic în comun așa că nu participa la glumele acestora, iar atunci când le auzea nici măcar nu zâmbea. Cu toate acestea, era considerată un angajat conștiincios. De altfel, îi plăcea ordinea și detesta să fie luată prin surprindere. Pe scurt, era pentru toți asemenea unui cactus. Așa că nici alții nu prea se apropiau de ea.

Acest lucru nu o supără pentru că era convinsă că are viața perfectă. Dacă ar fi fost să își facă bilanțul, acesta probabil că ar fi numai așa: are un apartament în Londra, ideal pentru o singură persoană, o slujbă care se potrivește cu înclinația ei pentru organizare și un aranjament personal ce îi aduce atât beneficii culturale, cât si intime.

În schimb, fratele ei fusese nevoit să stea cu mama lor deoarece, după părerea lui Susan, își alesese numai partenere de viață nepotrivite și nu depusese suficient efort să își facă o carieră.

Atunci când îsi pierde mama, Susan află că ea însăși va deveni mamă. Și ca și când nu ar fi fost de ajuns, cea mai mare frică a ei se adeverește: începe să piardă controlul. În scenă intră Rob, prietenul destul de ciudat, dar bine intenționat al fratelui său.

Pe măsură ce sarcina avansează și spirala vieții ei se învârte tot mai repede, Susan e uimită să găsească un prieten în acest bărbat care i se păruse la început doar un ciudat. Și încet-încet chiar va învăța să se iubească mai mult pe ea însăși și va avea șansa să găsească dragostea adevărată, atunci când va întâmpina viața cu brațele deschise.

Este o carte care se citește cu sufletul la gură și care ne arată un singur lucru: că asemenea cactușilor care înfloresc odată la câțiva ani, nu este niciodată prea târziu să îți găsești împlinirea.

Cartea a fost deja ecranizată cu Reese Witherspoon în rolul principal. Și chiar dacă unii dintre voi ați văzut deja filmul, căutați să citiți și romanul lui Sarah Haywood pentru că nu-l veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.