Expoziţia „Monumentele României Mari”, la Palatul Suţu

Sursa foto: Olga Stancu

Expoziţia „Monumentele României Mari”, se deschide miercuri, la Palatul Suţu.

Vizitatorii au ocazia să facă o excursie prin Bucureştiul interbelic, atunci când au fost ridicate monumente şi statui care să păstreze memoria celor care s-au jertfit în Marele Război pentru atingerea idealului naţional.

Potrivit Muzeului Municipiului Bucureşti, după încheierea războiului, pe hărţile marilor oraşe a apărut un nou tip de monument: „monumentul comemorativ”, care a luat locul celor ce aminteau de oameni de seamă ori celebrau evenimente, aducându-i astfel în prim plan pe cei mulţi şi necunoscuţi care au pierit.

Complexitatea acestui demers este dată de existenţa monumentelor în diferite locuri, aşa cum sunt cele din pieţe şi de pe artere, cele din cimitire, instituţii, cât şi de monumentele ridicate de comunităţi locale, cum este cazul localităţilor limitrofe care în prezent sunt incluse în oraş„, a declarat dr. Cezar Petre Buiumaci, muzeograf, curator al expoziţiei.

Expoziţia are în centru proiectul Monumentului Unirii Principatelor (1909) al lui Dimitrie Paciurea, care este primul pas în realizarea Marii Unirii, şi este completată de o componentă din domeniul faleristicii.

Vor putea fi văzute în expoziţie şi alte monumente dispărute astăzi, aşa cum sunt cele ale Eroilor Corpului Didactic sau al Infanteriei, ambele demontate în vederea reamplasării atunci când se căuta amplasamentul Monumentului Regelui Ferdinand I în zona Pieţei Victoriei, pentru ca, în final, astăzi nici acesta din urmă să nu mai existe, fiind demolat de către regimul comunist la preluarea totală a puterii„, precizează muzeograful.

Sunt prezentate monumente ale comunităţilor etnice, precum cea evreiască sau armeană, ai căror membri au participat la război, jertfindu-se pe câmpul de luptă pentru realizarea idealului naţional al patriei adoptive. O altă categorie este cea a monumentelor soldaţilor străini care au pierit pe câmpul de luptă.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 27 martie 2022.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.