Soprana Marta Sandu Ofrim și Actorul Istvan Teglaș: ”Pentru Opera Națională București este un spectacol inovator”
Articol de , 10 decembrie 2021, 11:39
Despre principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”, premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, au aflat Alex și Andreea de la soprana Marta Sandu Ofrim și actorul Istvan Teglaș, invitați în Matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”Spectacolul este important pentru că marchează celebrarea a 100 de ani de la înființarea Operei Naționale. Un spectacol care s-a jucat acum 100 de ani, la pupitrul dirijoral fiind George Enescu. Acesta este în regia lui Silviu Purcărete, cu Tiberiu Soare la pupitrul dirijoral. Este un sincretism care pe mine m-a determinat să îmi dezvolt foarte bine latura actoriceasacă. Mă încarcă foarte mult și mă ajuta foarte mult. Muzica ne determină să avem stări și să mergem într-o anumită direcție împreună”, spune soprana Marta Sandu Ofrim.
”În 1953 numai departamentul soliști avea 73 de angajați și per total Opera Națională avea 700 de angajați. Viața artistică și frecvența spectacolelor erau foarte mari. Acum sunt până în 500 de angajati cu totul”, punctează soprana.
”Pentru mine este o schimbare de repertoriu, înspre o formă a vocii mele mai plină, mai amplă. Eu am abordat roluri lirice lejere până acum. Mi-a fost propus acest rol și nu m-am gândit că am să îl fac. Nu am refuzat. Am luat partitura, am citit, m-am documentat, am ascultat și am descoperit valențe ale vocii mele pe care nu le cunoșteam și este foarte clar că nu e întâmplător. Acest eveniment a fost încărcat cu emoție pentru că acum 100 de ani distribuția a fost fabuloasă. Este o operă care se cântă foarte rar”, explică Marta Sandu Ofrim.
Istvan Teglaș punctează: ”Eu nu am mai colaborat cu Purcărte. Ne-am cunoscut acum 2 ani la Sinaia, la un workshop. Cred că ne-am plăcut reciproc. Întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu el pentru un proiect. Îmi plac provocările de care nu am mai avut parte, cum e acest spectacol. E ceva foarte nou pentru mine. Am repetat 1 lună, dar cu toate astea lucrurile s-au legat foarte bine. Cred că este important spectacolul și pentru cei care nu fac parte din publicul operei. Când ești prima oară în fața publicul mereu există acea chestie de «Cum va fi?»”
”După primul spectacol au venit foarte, foarte mulți oameni din public efectiv exaltați de spectacol. Spectacolul arată senzațional. Pentru Opera Națională București este un spectacol inovator – este un spectacol foarte nou și foarte modern. Nu pot spune că a șocat, dar a impresionat și entuziasmat publicul. Imaginea pe care o vede spectatorul însoțită de muzica extraodinară sunt ingrediente care fac spectatorul să plece foarte bucuros că a venit. Spectacolul va intra în arhiva televiziunii române”, spune soprana.