Spaţii de joacă incluzive în parcurile din București!
Articol de bucurestifm, 13 decembrie 2021, 17:00
În parcurile şi spaţiile verzi administrate de Municipalitate urmează să fie amenajate spaţii de joacă incluzive, prin amplasarea de echipamente accesibile copiilor cu dizabilităţi.
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus dezbaterii publice pe site-ul www.pmb.ro, pentru o perioadă de 30 de zile.
„Se aprobă demararea procedurilor necesare pentru realizarea de spaţii de joacă incluzive prin amplasarea de echipamente de joaca universale sau incluzive accesibile copiilor cu dizabilităţi, cât şi celor fără dizabilităţi în parcurile şi spaţiile verzi din Bucureşti aflate în proprietatea Municipiului Bucureşti şi administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, acolo unde sunt îndeplinite condiţiile pentru astfel de amenajări”, prevede proiectul.
În acest scop, prin grija ALPAB, se vor identifica terenurile care îndeplinesc condiţiile pentru amenajare. Echipamentele care vor fi amplasate trebuie să îndeplinească toate cerinţele de securitate, eficienţă şi fiabilitate, în conformitate cu normele legale şi să asigure deplasarea în siguranţă a copiilor cu dizabilităţi până la aceste echipamente.
Pentru a asigura un acces cât mai bun, vor fi montate şi elemente de signalistică incluzivă de orientare şi informare: hărţi tactile incluzive ale locurilor de joacă, mobilier urban incluziv, funcţiuni de utilitate publica (ex. grupuri sanitare accesibile persoanelor cu dizabilităţi) şi vor fi utilizate finisaje ce respectă cerinţele legate de aderenţă, planeitate, contrast tactil şi vizual şi înclinaţii corespunzătoare.
„Proiectul urmăreşte construirea unor locuri de joacă cu suprafeţe mai mari şi poziţionarea acestor echipamente de joacă universale sau incluzive cu care se pot juca atât copiii cu dizabilităţi, cât şi cei fără dizabilităţi între celelalte echipamente şi nu crearea de spaţii separate, cât şi posibilitatea deplasării în condiţii de siguranţă a copiilor cu dizabilităţi până la aceste echipamente respectând cerinţele legate de dimensionare, înclinaţii, finisaje, contraste etc. Acolo unde spaţiul nu permite construirea unui loc de joacă mai mare, se va lua în calcul, în urma unei analize, înlocuirea unor echipamente existente cu unele incluzive sau universale”, prevede referatul de aprobare semnat de consilierul municipal USR Sanda Hristudor.
Până la data de 3 ianuarie se pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul supus dezbaterii publice:
- prin site-ul www.pmb.ro;
- prin poştă pe adresa P.M.B. – B-dul Regina Elisabeta, nr. 47, sector 5 – Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică;
- depuse la Centrul de Informare – P.M.B., B-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5.
- pe e-mail la adresa: relatiipublice@pmb.ro.