Florin Bejan, Comisar Șef DGPMB: ”Datele precum conturile bancare sunt chei către conturile clienților iar fraudatorii au nevoie de ele ca să pozeze în persoana reală”
Articol de , 14 decembrie 2021, 10:21
Despre siguranța cibernetică a aflat Andreea Bratu de la Florin Bejan, Comisar Șef DGPMB, invitat în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Zoom.
”Mediul online este un mediu în care ne dezvoltăm afacerile cu toții, dar mai sunt diferite puncte în care acționează fraudatorii. Ei întind plasele și încearcă să prindă în ele clienții care sunt într-o goană continuă după oferte miraculoase, afaceri bombă. Toate sunt povești. Fraudatorii intenționează să capteze atenția, dar și să înșele. Vorbim de înșelăciuni fie că sunt din viața reală, fie din mediul online. Există situația în care potențiala victimă lasă garda jos, sunt neatente și nu folosesc aceste date ca atunci când stau și analizează foarte bine oferta sau un site în care trebuie să completeze datele”, explică Comisarul Șef Florin Bejan.
”Datele precum conturile bancare sunt chei către conturile clienților iar fraudatorii au nevoie de ele ca să pozeze în persoana reală. Trebuie avut foarte mare grijă. În relația cu banca am semnat angajament că respectăm anumite obligații. Se poate acționa și prin intermediul SMS-urilor. Dar pot suna și la telefon, spunând o poveste. Aplicația Whatsapp e în strânsă legătură cu o metodă folosită de fraudatori în cazul unor site-uri de anunțuri de vânzări- cumpărări, site-uri mari și foarte atractive. Acolo e locul unde fraudatorii acționează. În cazul în care am dat de bună voie toate datele, practic ne-am prezentat în fața băncii cu toate datele valide, fiind greu de recuperat suma în acest caz. O altă situație: la un moment victima se sesizează și cumva oprește acțiunea fraudatorului. E situația în care nu i-au luat banii de pe card. În acest caz, de îndată trebuie anunțată banca, schimba PIN-ul uil cardului sau chiar cardul. Ulterior poate informa o structură existentă la nivel național, care se ocupă tehnic de aceste tranzații. Dar și poliția, daca a avut loc o înșelăciune”, punctează Comisarul Șef.