”Noaptea lui Helver”, premieră la TNB, cu Amalia Ciolan și Andrei Huțuleac, în acest weekend

Credit foto: Florin Ghioca

Teatrul Național anunță premiera acestui final de an, ”Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist, în regia lui Matei Lucaci-Grünberg, un spectacol cu Amalia Ciolan și Andrei Huțuleac. Avanpremiera este programată pe 17 şi 18 decembrie, iar premiera oficială pe 19 decembrie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

Textul a fost prezentat, cu ani în urmă, la București, de Teatrul academic de dramă „V.F.Komissarjevskaia” din Sankt Petersburg, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA organizat în 2015 de TNB.

Scris în 1999 de un dramaturg puţin cunoscut la noi, Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului și profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz), textul a fost jucat între timp în numeroase teatre din Polonia și Europa.

Actrița Amalia Ciolan a fost impresionată de calitatea lui și l-a propus în cadrul programului TNB ”Uși deschise pentru toți”.

Acum este pe scenă alături de Andrei Huţuleac, un actor talentat,  recent cooptat în trupa TNB, cunoscut deja din spectactocolele lui Victor Ioan Frunză, din producții din teatrul independent, de pe micul ecran, și care s-a impus deja, cu succes, și ca regizor de film și de teatru. Pentru Amalia Ciolan, cunoscută publicului mai ales datorită tulburătorului său recital “20 de ani în Siberia”,  rolul Karlei  din ”Noaptea lui Helver” reprezintă împlinirea unui vis și, totodată, o reconfirmare a virtuților ei de actriță de mare forță dramatică.

”Acțiunea se petrece într-o singură noapte și are ca protagoniști un tânăr cu dizabilități care vede lumea cu ochii unui copil și o femeie matură, greu încercată de soartă, pe care îi unește aceeași nevoie de a fi iubiți. O singură noapte, încărcată de un dramatism inimaginabil, în care evenimentele teribile care amenință de dincolo de ferestre se împletesc cu amintiri dureroase scoase acum la lumină…

Tandrețea dintre cei doi, jocurile de-a adevărul, dansurile la lumina torțelor aprinse, toate par să țină violența la o distanță sigură. Fanatismul e la Helver doar un prilej de a face exerciții de gimnastică, scandările furioase – o ocazie să-și salute prietenii, extremismul – un simplu joc de rol. Totul pare a fi doar o convenție…, până când marșul istoriei ajunge la ușa lor și joaca oamenilor lipsiți de apărare se transformă în strigăt neputincios de salvare”, spun organizatorii, în prezentarea spectacolului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.