PMB și CGMB, 2021 un an lent, lipsit de proiecte care să ridice nivelul de trai al bucureștenilor!
Articol de Mircea Apostolescu, 14 decembrie 2021, 15:22
Două ONG-uri cu profundă implicare în problematica administrației publice locale, ActiveWatch și CeRe, au dat publicității un raport privind primul an de activitate al actualei majorități din Consiliul General al Municipiului București – USR-PLUS-PNL și al primarului general al Capitalei Nicușor Dan. Conform raportului celor două ONG-uri, acest prim an ar putea fi caracterizat drept „lent, lipsit de proiecte care să conducă la îmbunătățirea calității vieții pentru comunitate”.
Astfel, conform autorilor raportului, implicarea cetățenilor în procesul decizional ar fi rămas la aceleași cote, caracterizate drept „miniscule”! Adică numai 3,29% dintre proiectele de hotărâri ale Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) au fost supuse dezbaterii publice, prin publicarea pe pagina PMB cu minim 30 de zile anterior supunerii votului Consiliului General. Mai mult, doar pentru trei dintre proiectele de HCGMB au fost organizate dezbateri publice, în sensul organizării unei întâlniri cu cetățenii în care aparatul tehnic să dea explicații cu privire le proiectele propuse și să asculte opiniile celor interesați.
Un oarecare progres înregistrat în actuala administrație, ar fi faptul că cetățenilor li se permite să ia cuvântul în cadrul ședințelor de Consiliu General. De asemenea, există posibilitatea de a urmări live ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului General care sunt și stocate, putând fi vizionate și ulterior, mai susține raportul celor două ONG-uri. O noutate este și publicarea proceselor verbale ale acestor ședințe. Cu toate aceste progrese, încă nu sunt publicate documentele cu ordinea de zi ale comisiilor, iar ședințele nu sunt anunțate în prealabil.
O mare problemă de transparență ridică, în opinia autorilor raportului, bugetul local. Astfel, principalul instrument de planificare a dezvoltării pentru București, rămâne un document inaccesibil pentru cetățeni. „Nu este explicat și, mai mult, nu este supus dezbaterii publice. Practica de a modifica proiectul de buget prin amendamente a rămas în Primăria Municipiului București, cetățenii având acces la bugetul votat doar după publicarea lui în Monitorul Oficial Local”, mai spun ActiveWatch și CeRe.
O altă problemă este aceea că proiectele de HCGMB sunt în continuare publicate în formă scanată. Acest lucru îngreunează posibilitatea de a analiza proiectele și, uneori, chiar de a le citi în condițiile în care aceste copii scanate sunt de foarte proastă calitate. La fel se întâmplă și cu alte documente relevante: procesele verbale ale ședințelor sau rectificările bugetare.
Deși există pe site-ul pmb.ro o secțiune dedicată publicării contractelor încheiate de Primăria Municipiului București, revenindu-se la o practică a instituției din 2016, din luna iulie această secțiune nu a mai fost adusă la zi, mai relevă raportul.