Excese culinare de sărbători!

Sărbătorile vin, la români, cu masă îmbelșugată: mâncare și băutură pentru prieteni și familie.
Nu ne mai gândim ce și cât mâncăm; să nu mai vorbim despre licorile cu aburi…
Parcă sărbătorile nu sunt la ele acasă dacă nu se lasă cu multă mâncare și…ceva mai mult alcool.

Nici specialiștii nu ne zic să nu mâncăm nimic doar că e mai bine să fim cumpătați.
„Nu e vorba numai despre mâncare de sărbători. Se poate și fără excese. Există oameni care se gândesc la impactul mâncării asupra mediului înconjurător. Am ajuns să trăim mai mult și să ne îmbolnăvim de boli de care nu se îmbolnăveau bunicii”, spune nutriționistul Corina Zugravu.

Sărbătorile s-au modernizat și ele.
Bucătăriile nu mai sunt pline de forfotă și gospodine.
Acum, mâncarea…tradițională vine și la ușă.
„Organismul se adaptează. Suntem comozi. De ce cumpărăm un aliment fără de altul? E la îndemână. Acum comandăm și online. Și nu e ceva nepotrivit. Dar mai bine mergem la cumpărături, că facem și mișcare. Însă sunt servicii care ne aduc mâncarea destul de repede. Este o soluție simplă și la îndemână. Noi avem o traumă referitoare la mâncare: să avem cămara plină și pe urmă aruncăm”.

Mâncarea ca mâncarea! Dar când vine vorba despre alcool…
Nu amestecăm băuturile și ar fi bine să rămânem la bere.
„Românii beau de toate în comparație cu cehii care beau bere. Berea are avantajele cele mai mari pentru sănătate dar consumată moderat. O cutie de bere pe zi nu este o problemă. Este o băutură potrivită și pentru vremea această. Avem și bere fără alcool, foarte bună și sunt și amestecuri de fructe. Dacă ar fi să alegem, asta ar fi potrivit pentru o masă îmbelșugată. Berea nu se asociază cu adipozitatea abdominală. Berea ameliorează bufeurile de la menopauză iar hameiul este bun în insomnie”.

Sărbătorile sunt cu veselie și n-ar trebui să le transformăm într-o tragedie.
Să încercăm să nu ajungem la spital de Crăciun sau în noaptea dintre ani.
„Bucătăriile tradiționale sunt…rele; pline de grăsime, pregătite ore în șir. Dar nu e numai la noi. Dacă ne uităm în jurul nostru, vedem ceva similar. Deschidem masa cu grăsime multă, cu porc, continuăm cu o ciorbă foarte grasă, tradionalele sarmale, grase și ele, urmează și o friptură iar la deșert ceva cu zahăr și grăsime. E moartea colecistului, moartea pancreasului…chiar dacă este un om sănătos”.

Ne place să mâncăm și savurăm orice bucățică de…orice.
Și o veste bună! Nutriționistul ne dă voie, de sărbători, să nu ne gândim la calorii.
„Relația noastră cu alimentele nu este strict nutritională. Corpul fiecăruia poate să ceară orice. Noi sărbătorim mâncând și bând. Sunt lucruri tradiționale de milenii. Să nu le facem în exces însă. Dincolo de efectele pe termen lung, să le vedem pe cele pe termen scurt. Și kilogramele, luate de sărbători, nu sunt bune. Să mâncăm cât ne este bine și cât ne face plăcere. Să nu stăm crispați la masă de Revelion, însă, gândindu-ne la calorii”.

Iar dacă credeți că veți reuși, puteți mânca și așa!
„O salată mai complexă, cu feta, orez sau paste; sarmale fără carne, cu ciuperci, cu legume…cozonac și tort vegetariene”.

Sărbători frumoase și cumpătate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.