Nicușor Dan: Bugetul pe anul 2022 va fi la jumătate față de anul acesta
Articol de Mircea Apostolescu, 21 decembrie 2021, 14:16
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, astăzi că, așa cum arată bugetul de stat pe anul viitor, veniturile reale ale Primăriei Capitalei (PMB) pe anul 2022 vor fi la jumătate față de cele din anul în curs.
Această reducere a bugetului ar pune PMB în imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuții.
„Așa cum arată proiectul de buget național, în acest moment, veniturile reale ale Primăriei Municipiului București pe anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei Municipiului București pe 2021, ceea ce va pune Primăria Municipiului București București în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuție”, a declarat Nicușor Dan.
Practic, conform Legii bugetului de stat, care se dezbate în aceste zile în Parlament, bugetul PMB ar rămâne tot de circa 4 miliarde de lei, ca și anul trecut.
Numai că suma necesară pentru subvențiile la transport și termoficare a crescut de la 2 miliarde, anul acesta, la 3 miliarde pentru anul viitor.
Creșterea este cauzată de mărirea prețului gigacaloriei, ceea ce face ca subvenția pentru termoficare să crească de la 1 miliard lei, cât a reprezentat anul acesta, la 2 miliarde de lei, pentru anul viitor.
Astfel, pentru restul serviciilor publice și pentru investiții ar rămâne disponibil, anul viitor, numai 1 miliard de lei, față de 2 miliarde anul acesta, a explicat edilul Capitalei.
„În anul 2022, bugetul Bucureștiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot 6 miliarde la sectoare, tot 4 miliarde la Primăria Municipiului București. Cu diferența esențială că, și subliniez, chiar dacă vom dubla tariful pentru populație, subvențiile vor fi de 3 miliarde, în loc de 2 miliarde. Adică subvenția pe termie va fi de 2 miliarde în loc de 1 miliard. Și, atunci, bugetul real care ne rămâne pentru celelalte servicii va fi de 1 miliard, în loc să fie de 2 miliarde, adică la jumătate față de anul 2021”, a spus Nicușor Dan.
Pentru rezolvarea acestei situații primarul general al Capitalei spune că ar exista două soluții.
Una ar fi ca statul să ajute Bucureștiul și toate orașele care au sisteme centralizate de încălzire, „astfel încât o parte din această sumă (… surplusul la subvenția pentru gigacalorie n.r.) să fie suportată de la stat”.
Cealaltă soluție ar fi ca primăriile de sector să contribuie la plata subvenției la termie, crede Nicușor Dan.
„O altă soluție este ca acest supliment de subvenție la termie să fie împărțit echitabil între Primăria Capitalei și sectoare”, conform edilului șef.
Deși a propus ambele soluții Guvernului, nici una dintre acestea nu se regăsește în proiectul de buget de stat dezbătut în Parlament, susține Nicușor Dan.
El face apel la Guvern și Parlament ca legea bugetului de stat să fie modificată.
„Solicit și Guvernului și Parlamentului, în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului național, să opereze acele modificări în bugetul național, astfel încât Primăria Municipiului București să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuție”, a declarat Nicușor Dan.
În context, trebuie precizat faptul că Ministerul de Finanțe distribuie către autoritățile locale, conform Legii bugetului de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit.
În cazul Bucureștiului, suma distribuită de la bugetul de stat către bugetele locale este de 10 miliarde lei, anual.
Din acești bani, 60% se duc către primăriile celor șase sectoare, iar 40% către Primăria Capitalei.
Numai că, în timp ce primăriile celor șase sectoare încasează și taxe și impozite locale, bugetul PMB se formează în proporție de peste 90% din cotele defalcate din impozitul pe venit primite de la Ministerul de Finanțe.
În aceste condiții, PMB plătește subvențiile la transportul public și la termoficare.