Bine de citit: Inima cometei

arhiva

Doi astrofizicieni care scriu împreună o carte științifico-fantastică… Primul impuls al meu, care expiez iute dacă vine peste mine avalanșa de termeni ultra-tehnici, a fost acela de a azvârli cartea cât colo. Chiar și într-o variantă literară, un bal al științei nu e pentru mine, nu am competențele necesare pentru a participa.

Ce scrie un singur astrofizician mai pot înțelege (parțial – părți foarte mici, înconjurat de dicționare și cu un ritm de citit care îl poate face pe un privitor să creadă că dorm), dar cu doi astrofizicieni n-aveam cum să…

Doar că proiectul cosmic David Brin/Gregory Benford nu include și operațiunea de bombardare a cititorilor cu termeni de neînțeles. Nu e timp pentru așa ceva. În cometă, acest sanctuar al științei duse la extrem, este foarte mult de muncă.

Sectoare destinate locuințelor, asigurarea hranei, instalații electrice pentru lumină și căldură, toate trebuie puse rapid în funcțiune. Cititorului i se explică foarte clar, în cuvinte simple, ce este de făcut și ori participă, ori părăsește cometa și se pierde aiurea prin spațiu.

Așa că am citit până la capăt și nu am comentat nimic, ca să nu fiu exclus din colectiv. Am fost de față la toate experimentele științifice, am asistat la instalarea rețelei de tunuri cu cadență rapidă de tragere dispuse circular în jurul cometei și care aveau rolul de a ajusta traiectoria acesteia, am fost martor la evenimente mondene și la accidente nefericite, am participat până și la transformarea unor membri ai echipajului în niște creaturi sinistre ce nu mai aveau aproape nimic omenesc… Am citit tot și am executat tot ce mi-au cerut astrofizicienii, în liniște și fără să creez probleme.

Și voi fi obedient și în continuare, voi răspunde la fiecare solicitare, fac orice, doar să nu mă expulzați de pe cometă și să mă pierd aiurea prin spațiu…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.