PNL București îl acuză pe Nicușor Dan de „inacțiune” în ceea ce privește termoficarea!

Sursa foto: Alina Neagu

Într-o conferință de presă, susținută de președintele PNL București alături de viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu și consilierii generali Diana Mardarovici și Cătălin Deaconescu, liberalii au subliniat că nu sunt de acord cu creșterea sumei alocate pentru subvenția la gigacalorie. Singura soluție pe termen lung sunt investițiile în sistemul de termoficare.

„Pentru PNL București, investițiile sunt unica soluție de a rezolva, pe termen lung, problema termoficării. Dacă creștem subvenția, în continuare, calitatea serviciilor nu va crește. Unica soluție este să accelerăm, și se poate accelera, ritmul în care intervenim pe rețelele de termoficare. Trebuie să ne concentrăm pe investițiile prinse în bugetul pe 2022 și nu în mărirea la miliarde de euro a subvenției.

Până acum, s-au scurs, la propriu, în pământ miliarde de euro. Întrebarea este câți bani mai îngropăm și pentru cât timp? (…) În primul rând, direcționarea banilor către investiții în rețelele de termoficare și mai puțin către subvenții. Și dezvoltarea unui plan clar cu toți cei implicați, și aici mă refer Primăria Municipiul București, ELCEN, Termoenergetica, Energetica Servicii și ADI”, a declarat Diana Mardarovici.

Ciprian Ciucu către Nicușor Dan: „Domne’, dacă nu poți, spune-mi”!

Ciprian Ciucu îi reproșează primarului general că nu a reușit să obțină un acord politic pentru creșterea tarifului la gigacalorie pentru populație și s-a dus la primul ministru Nicolae Ciucă „cu mâinile în buzunare”, numai pentru a cere bani, fără a fi făcut pași în direcția rezolvării problemei sistemului de termoficare.

Șeful liberalilor bucureșteni mai spune că nu înțelege de ce Nicușor Dan nu a reușit să scoată la licitație, până în decembrie, investițiile în sistemul de termoficare pentru care a semnat contractul de finanțare din fonduri europene, în primăvară.

„Nu înțeleg de ce primarul general a semnat contractul pe POIM (…) în primăvară, ca sa primim banii (…) 270 de milioane de la Uniunea Europeană, suntem în decembrie și nu a scos la licitație, încă, lucrările de investiții. Păi eu îi închideam în primărie (…) eu mă închideam cu ei în primărie, până când făceam împreună caietul de sarcini! Domne’, nu se poate ca, în decembrie, să nu ai, după atâta timp, publicate în SEAP, pe achiziții, proiecte de investiții în termoficare!

Păi hai să zicem că le publică în ianuarie, păi o să mai stea undeva, să facă SF-urile (… studiile de fezabilitate n.r.), să facă contractarea undeva prin… Nu știu. Ați văzut, durează șase luni minim ca să atribui o lucrare. Păi vine vara. Da? Până se mobilizează ăștia în șantier, vine iar toamna și iarna. Aici e problema noastră, de inacțiune! Domne’, dacă nu poți, spune-mi. (…) Pentru că orice lună în care noi nu am crescut prețul la populație se adaugă în gaura aia mare spre care ne îndreptăm”, a declarat Ciprian Ciucu.

Ciprian Ciucu, soluțiile lui Nicușor Dan, superficiale!

Președintele PNL București mai spune că soluțiile propuse de către Nicușor Dan pentru soluționarea problemei subvenției la gigacalorie – ajutor guvernamental sau împărțirea „echitabilă” a pulsului de 1 miliard între PMB și primăriile de sector, ar fi superficiale.

Pe de o parte, primarul general ar cere bani de la Guvern fără ca Bucureștiul să fi depus eforturi proprii pentru soluționarea problemei termoficării, crede Ciucu.

Pe de altă parte, primarul Sectorului 6 nu este de acord cu împărțirea surplusului de la subvenția la gigacalorie între PMB și sectoare. El spune că ar prelua toată partea de servicii sociale de la Primăria Capitalei. În schimb, aceasta ar trebui să desființeze Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), economisind, astfel, 600 de milioane de lei anual, conform lui Ciprian Ciucu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.