Irina Zamfirescu (Active Watch): Cerem menținerea prestațiilor sociale ale PMB!
Articol de Mircea Apostolescu, 29 decembrie 2021, 13:40
Un număr de șapte ONG-uri – Active Watch, ASIS, CeRe, Asociația Pe Stop, Fundația PARADA, Asociația SOMARO și ARAS, cer primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, și consilierilor generali să mențină prestațiile sociale ale Primăriei Municipiului București.
Conform celor șapte ONG-uri, bugetul destinat combaterii sărăciei nu poate fi redus tocmai într-o perioadă de criză economică, deoarece astfel de perioade afectează în primul rând și cel mai puternic categoriile defavorizate, de la persoanele cu dizabilități, până la cele fără adăpost sau alte categorii cu venituri reduse.
„L-am avut pe președintele PNL București, care a declarat explicit că trebuie restrâns bugetul Direcției de Asistență Socială a Municipiului București. Am avut acțiunea, din păcate, a primarului general care, în anul acesta, a înjumătățit acel stimulent de inserție pentru persoanele adulte cu dizabilități. Și nu avem nici un proiect, nici un angajament, nici o direcție cu privire la dezvoltarea serviciilor sociale din Municipiul București, din păcate. Ceea ce e un pic contraintuitiv, pentru că, în mod evident, cei mai loviți oameni, atunci când vine vorba de criza economică, sunt tocmai persoanele deja afectate de sărăcie. Noi, de fapt, avem deja niște informații cu privire la facturile de încălzire care vor veni și sunt, deja, mult mai mari decât ce știam în trecut. Deci, ne putem aștepta, de fapt, ca persoanele care vor fi afectate de sărăcie să fie mai multe la anul decât sunt anul acesta. Din nou, mi se pare contraintuitiv să te duci (… cu tăierile n.r.) spre bugetul care ar trebui, de fapt, să deservească cea mai vulnerabilă categorie, atunci când discutăm despre o criză economică”, a declarat Irina Zamfirescu de la Active Watch pentru București FM.
Cele șapte ONG-uri cer menținerea prestațiilor sociale ale PMB, pentru ca tocmai categoriile defavorizate să aibă asigurate necesitățile de bază. Numai pornind de la acest nivel al asigurării adăpostului, hranei și igienei, acești oameni vor putea accesa piața muncii, susține reprezentanta Active Watch.
Irina Zamfirescu cere reîntregirea stimulentului pentru persoanele adulte cu dizabilități, ca o compensație a faptului că PMB nu și-a îndeplinit obligația legală – ce datează de 15 ani, de a accesibilizarea spațiul public pentru persoanele cu dizabilități.
„Cerem să fie reîntregit acel stimulent, înainte de orice. Pentru noi, semnatarii scrisorii, acel stimulent pentru persoane adulte cu handicap are foarte mare legătură, de exemplu, cu incapacitatea Primăriei Capitalei de a respecta legea și anume accesibilizarea spațiului public, de exemplu. E în sarcina directă a Primăriei Municipiului București acest lucru. Persoanele adulte cu dizabilități, în momentul de față, în București, sunt 100% dependente de un însoțitor. Este absolut imposibil să te deplasezi în spațiul public în scaun cu rotile independent. Ei (… Primăria Capitalei n.r.) știu că, în momentul de față, persoanele adulte cu dizabilități nu pot să iasă din casă altfel decât însoțite. Asta îți îngrădește, în mod serios, accesul pe piața muncii”, consideră Irina Zamfirescu.
În plus, aceste persoane sunt obligate să acceseze servicii private de recuperare, care sunt extrem de scumpe pentru veniturile lor reduse, explică Zamfirescu.
Reprezentanta Active Watch le cere politicienilor să renunțe la discursul populist cu privire la tăierea beneficiilor sociale, discurs care duce la incriminarea persoanelor afectate de sărăcie și la o și mai mare marginalizare socială a acestora.
„Actuala clasă politică să se îndepărteze un pic de discursul populist. Acest discurs de tip să tăiem ajutoarele sociale din păcate a dus la incriminarea persoanelor afectate de sărăcie. E un discurs iresponsabil, din punctul nostru de vedere. Când discutăm despre grupuri vulnerabile, opțiunile lor de a-și așeza viața așa cum își doresc, de a accesa niște locuri de muncă altele decât pe salariul minim pe economie – care, pentru București, este absolut insuficient, sunt destul de limitate. Și asta pentru că grupurile vulnerabile, începând cu persoanele fără adăpost și ajungând inclusiv la persoanele cu venitul mediu, sunt persoane care de-a lungul vieții au fost victimele unor injustiții sociale sistemice. Asta înseamnă că trebuie să ne asigurăm că, de exemplu, acești oameni au acces la niște minim servicii – igienă, hrană acoperiș deasupra capului”, spune Irina Zamfirescu.
Cele șapte ONG-uri au adresat o scrisoare deschisă primarului general Nicușor Dan și consilierilor generali, cerându-le să bugeteze pentru anul viitor sumele necesare acoperirii prestațiilor sociale ale Primăriei Capitalei.
În context este important de menționat faptul că, în acest an, stimulentul pentru inserția persoanelor adulte cu dizabilități a fost înjumătățit, la inițiativa edilului Nicușor Dan.
De asemenea, trebuie menționat faptul că președintele PNL București, Ciprian Ciucu, s-a pronunțat public, într-o conferință de presă, pentru desființarea Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) din subordinea Municipalității.
Prin desființarea DGASMB și anularea tuturor prestațiilor sociale PMB ar urma să economisească 600 de milioane de lei anual, potrivit lui Ciucu.