Testele antigen sunt mai putin sensibile la varianta Omicron
Articol de bucurestifm, 29 decembrie 2021, 16:37
Testele antigen pentru depistarea COVID-19, care au avantajul de a oferi un rezultat în doar câteva minute, sunt mai puţin sensibile la varianta Omicron decât la variantele anterioare, au avertizat marţi autorităţile sanitare americane, potrivit Agerpres.
Aceasta înseamnă că aceste teste au mai multe şanse să indice un rezultat negativ în ciuda unei infecţii – faimoasele fals negative – dacă o persoană este infectată cu Omicron.
„Datele preliminare sugerează că testele antigen detectează bine varianta Omicron, dar cu o sensibilitate redusă”, a declarat într-un comunicat spus Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA).
Agenţia a precizat, însă, că va autoriza în continuare utilizarea acestora, urmând instrucţiunile precise de utilizare.
„Dacă o persoană testează negativ cu un test antigen, dar este suspectată că are COVID-19, de exemplu având simptome sau o probabilitate mare de infecţie din cauza expunerii, este importantă continuarea cu un test molecular (sau PCR)”, potrivit FDA.
Testele antigen detectează antigenii prezenţi la suprafaţa virusului, în timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului. Primele erau deja mai puţin sensibile decât cele din urmă, aminteşte agenţia.
Iar sensibilitatea lor este acum afectată din cauza numeroaselor mutaţii ale variantei Omicron.
Cu toate acestea, testele antigen, uneori numite teste rapide, sunt promovate pe scară largă de către experţi, deoarece pot fi făcute în mod regulat acasă la un cost mic şi astfel ajută la controlul epidemiei.
În Statele Unite, aceste kituri de testare acasă din ce în ce mai populare au lipsit recent, odată cu creşterea bruscă a contaminărilor legate de Omicron şi cu sezonul sărbătorilor de sfârşit de an.
Săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden a anunţat achiziţionarea a 500 de milioane de teste rapide pentru a fi făcute la domiciliu, care pot fi comandate gratuit de americani printr-un site dedicat, începând din ianuarie.