Video: Manualul trolului de internet: atacul
Articol de Vicentiu Andrei, 5 ianuarie 2022, 18:13
Continuăm mini-seria Break the Fake despre troli, persoanele care, în spatele unui cont online, fac intenționat declarații inflamatorii, neadevărate, incitatoare la ură sau supărătoare, spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.
EUvsDisinfo a inventariat tehnicile specifice trolului de internet: batjocura, instigarea, epuizarea țintei, negarea, atacul, introducerea de elemente care nu au legătură cu situația și argumentul de tipul „omului de paie”.
Astăzi, vom discuta despre atac.
Această tehnică presupune utilizarea unui limbaj agresiv, uneori chiar brutal, pentru a intimida și a descuraja ținta. Este adevărat că în unele polemici, participanții la discuție ajung să folosească un limbaj competitiv sau exagerat, ca parte a strategiei retorice. Acest fenomen este des întâlnit în lumea politică. Cu toate acestea, o conversație civilizată într-o democrație se va baza pe câteva principii fundamentale: respectarea adevărului, respectarea adversarului.
Absența fair play-ului este, de cele mai multe ori, sancționată de către media și de către electorat.
În schimb, trolii nu vor avea scrupule în a se lansa în atacuri la persoană, tentative de a umili sau ridiculiza ținta și de a o abuza prin limbajul folosit.
Modalitatea simplă prin care poate face asta este etichetarea, una dintre cele mai cunoscute tehnici de propagandă.
Etichetarea presupune a da unei persoane sau unei idei o etichetă proastă folosind un nume peiorativ ușor de reținut și incitând astfel publicul să respingă automat acea idee sau acea persoană, fără o evaluare critică.
Iată câteva exemple de etichete, atunci când sunt adresate într-un context care nu are legătură cu sensul propriu sau sensul istoric al termenului: „comunist”, „măsuri naziste”, „dictatură medicală”, „terorist”, „progresist”, „grupuri de interese etc”.
Ce este de făcut? ignoră atacul. Continuă să insiști asupra răspunsurilor la problemele de bază din discuție. Un astfel de atac demonstrează în mod clar absența argumentelor viabile.
Atunci când observi din exterior modul în care un trol își ataca ținta prin tehnica etichetării, încearcă să nu te lași influențat. Pune-ți întrebări:
* Ce însemnătate are de fapt eticheta sau apelativul folosit?
* Există o legătură reală între ideea sau persoana atacată și eticheta folosită?
* Lăsând eticheta deoparte, ce părere am despre ideea sau persoana vizată?
Pe scurt, soluția pentru a nu te lăsa manipulat este să separi asocierile negative pe care le induce eticheta de ideea sau persoana în cauza, pentru a putea fi obiectiv în evaluare.
Rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.