VIDEO: Dr. Adriana Nae, medic nutriționist – „E recomandat să căutăm produse cât mai naturale”!
Articol de , 11 ianuarie 2022, 15:16
Despre aditivi alimentari, o nutriție echilibrată și mâncarea sănătoasă, au aflat Alex și Andreea de la dr. Adriana Nae, medic nutriționist, invitată in matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe facebook-ul București FM, via Skype.
„Întotdeauna pe etichetă, produsul care se află în concentrația cea mai mare este menționat primul. La un pate de ficat, de exemplu, ne uităm la produsul cu proporția cea mai mare menționată pe etichetă. Dacă un produs are un procent mare de carne în compoziție, atunci e în regulă, poate fi consumat.
De exemplu, la sucurile de fructe, dacă vă uitați cât fruct este, veți vedea proporția. E-urile sunt niște aditivi. Ei sunt codificați cu cifre. E-ul e un cod folosit de Uniunea Europeană. Aditivii aceștia, ca o definiție scurtă, aș spune că sunt niște ingrediente adăugate în timpul procesării și împachetării și au diverse scopuri”, spune medicul Adriana Nae.
„În mod normal, folosirea unui anumit produs nu ar trebui să ne facă rău, dacă folosim în cantități normale. Se iau în considerare studiile și se studiază persoanele care consumă cantități mari pentru a se vedea efectele. De curând s-a dat o directivă să se renunțe la E-171, dioxidul de titan. El era un colorant. El se folosea și în industria farmaceutică, nu doar în cea alimentară.
Dacă ar fi să ne uităm după ceva anume pe etichetă, e destul de greu. Sincer vă spun că nici eu nu mă uit neapărat după un anumit aditiv. Dacă vreți câteva exemple, ca și grad de influență sau măsura în care ar putea face rau, avem: aspartam, glutamatul monosodic, grăsimile trans, sulfiții, dioxidul de sulf.
Cu cât vom conuma mai mult produse proaspete, ne expunem mai puțin la acești adiviti. Dacă avem anumite afecțiuni, evident că vom primi recomandarea să evităm produse gata preparate. În mod normal, nu moare nimeni și nu se îmbolnăvește nimeni mâncând o înghețată sau punând o pastă de roșii în mâncare. Depinde cât consumăm și ce mâncăm. În general, utilizarea aditivilor este considerată sigură”, explică medicul.
„Teoretic, produsele bio ar trebui să fie mai sănătoase. Acum, un bio ideal este imposibil de atins. Este foarte greu, gândiți-vă doar la ploaia care cade din cer, la apa pe care o folosesc producătorii agricoli. Deci, nu putem vorbi de o puritate absolută. E recomandat să căutăm produse cât mai naturale. Există și produse procesate, ca laptele, pe care vine eticheta de Bio. Ea provine de la modul de unde sunt obținute. Din punctul de vedere al siguranței alimentare, toate sunt sigure”, spune medicul.