Jocul de-a alba-neagra cu căldura bucureștenilor!

Sursa foto: Alina Neagu

În timp ce 600 de blocuri nu au căldură și apă caldă, subiectul subvenției la termie devine un fel de joc de-a alba-neagra. Pentru cei care nu cunosc fenomenul, este acea formă de divertisment-păcăleală în care un jucător încearcă să ghicească care dintre cele trei cărți întoarse cu fața în jos și amestecate de către dealeri este cea câștigătoare.

Vechea problemă a achitării integrale și la timp a subvenției la căldură și apă caldă revine în prim plan.

Nicușor Dan: „În acest moment, datoriile pentru subvenția la termoficare sunt ZERO”.

Într-o postare din 10 ianuarie pe pagina sa de socializare, edilul Nicușor Dan afirmă răspicat că subvenția la termie ar fi fost plătită integral. În anul ce tocmai a trecut, 2021, Primăria Capitalei a achitat pentru prima dată integral, în ultimii 10 ani, obligațiile de plată la termie. În acest moment datoria pentru subvenția la termoficare este ZERO, susține Nicușor Dan.

Datorii de aproape 400 de milioane de lei ale PMB către Termoenergetica!

În realitate, Municipalitatea nu a achitat nici subvenția pe luna noiembrie a anului trecut, iar, la finele lui ianuarie, va trebui să achite și subvenția pe decembrie 2021.

Din datele Companiei Municipale Termoenergetica București SA, rezultă că, în acest moment, datoria Primăriei Capitalei în ceea ce privește subvenția la termie este de 398.379.019,98 lei. Din această sumă, peste 210 milioane de lei reprezintă subvenția pe luna noiembrie a anului trecut. Datoria avea scadența pe 5 ianuarie. La sfârșitul acestei luni, datoria va crește până la 645.879.019,93 lei, pentru că va deveni scadentă subvenția pentru luna decembrie a anului trecut, în valoare de 247.500.000 lei.

Din cauza acumulării datoriilor, Termoenergetica ar putea solicita, așa cum a mai făcut-o în vara anului trecut, un ordin de ministru comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării, prin care sumele aferente cotelor defalcate din impozitul pe venit să fie trimise direct în conturile companiei de termoficare, până la stingerea datoriei.

„Primarul spune, dar adevărul e cu totul altul. În acest moment, datoria Primăriei Capitalei către Compania Termoenergetica se ridică la 398 de milioane, iar, la finele acestei luni, datoria se va ridica la aproape 646 de milioane, prin adăugarea compensației aferente lunii decembrie 2021. Compania de termoficare va iniția un nou ordin comun al Ministerului de Finanțe și Ministerului Dezvoltării, pentru ca banii pe cotele defalcate din impozitul pe venit să fie repartizați, să fie virați direct de la Ministerul de Finanțe în conturile companiei, până la stingerea datoriei”, a declarat, pentru București FM, președintele Sindicatului Profesional Termoficare București, Ioana Stoica.

Situație foarte gravă în termoficarea bucureșteană!

Șefa sindicaliștilor de la Termoenergetica mai spune că situația este foarte gravă. Pe de o parte, în lipsa investițiilor, care nu au demarat, încă, sistemul de termoficare cedează pe zi ce trece, numărul de avarii crește și echipele de intervenție ale companiei sunt depășite.

Pe de altă parte, angajații de la Termoenergetica sunt nemulțumiți de salariile mici, care nu recompensează pe măsură condițiile foarte grele și periculoase de muncă, și de plata cu întârziere a orelor suplimentare. Salariații din anumite compartimente refuză, deja, să mai efectueze ore suplimentare, spune liderul sindical.

Stoica cere intervenția concertată a tuturor instituțiilor care au atribuții în domeniu, Guvern, ministerele Finanțelor și Dezvoltării, Primăria Capitalei, pentru a salva sistemul de termoficare bucureștean de la prăbușire.

„Eu vreau să vă spun că situația este foarte gravă. La momentul ăsta, dacă nu intervin Guvernul, Ministerul de Finanțe, Ministerul Dezvoltării, împreună cu Primăria ( … Capitalei n.r.) care sunt decidenți pe sistemul de termoficare, vom repeta traseul: insolvență, faliment. Iar orice zi, orice lună care trece și nu se fac investiții și nu se acordă fondurile necesare pentru termoficare va fi în detrimentul populației Bucureștiului.

Deocamdată, investițiile pe fonduri europene sunt, încă, zero. Toate reparațiile se fac, în general, tot de către salariați ( … ai Termoenergetica n.r.) și apar multe, multe avarii, cărora nu avem cum să le facem față.

Pe deasupra, condițiile ( … de muncă n.r.) sunt foarte grele, foarte periculoase și salariile sunt foarte mici. Iar oamenii – chiar acum o oră am avut o discuție cu liderii de sindicat de la Rețea, care au spus că nu vor mai sta la ore suplimentare și vor pleca. Pentru că salariile sunt foarte mici și pericolul este foarte mare”, a declarat liderul sindical Ioana Stoica.

Deci, asta are, asta n-are, unde-i aia marcatoare…?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.