VIDEO: Daniela Vișoianu – „Elevii nu trebuie penalizați”!

Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Daniela Vișoianu, expertul în educație.

Bursele elevilor au învrăjbit spiritele. Ministrul s-a gândit să le modifice, din pix, peste noapte. Și nici nora 10 la purtare nu mai e ce-a fost. Adică bursa de merit se poate lua și dacă nu ești cel mai…cuminte. Elevii și părinții s-au revoltat pentru că nu au înțeles raționamentul acestei decizii.

Expertul în educație, Daniela Vișoianu, are o explicație.

„Dacă nu e un criteriu obiectiv, de ce s-a modificat. Media înseamnă ceva într-o clasă și altceva în altă clasă. Onest ar fi fost să știm care sunt motivele acestei decizii. E în timpul anului școlar. Bursele pe semestrul întâi s-au dat. Dacă Ministerul și-ar fi făcut treaba, ar fi luat o decizie anul trecut. Motivul este financiar. Guvernul s-a trezit cu o cheltuială foarte mare. Nu poți să spui unor copii că nu vă mai dau ce ați câștigat pe drept și am contract moral cu voi”.

Raționamentul pare a fi: nu sunt bani, copiii suportă consecințele. Copiii care au tras tare pentru notele lor și pentru mediile bune.

„Să admitem că există o presiune pe buget. Este cel mai mare raportat la număr de elevi și profesori. Eu aș fi fost mai atentă la care este beneficiul sumei alocate elevilor. Elevii nu trebuie penalizați. Pierderile în învățătmânt sunt enorme. Acești bani vor merge în meditații care sunt o formă de învățare remedială. I-aș fi lăsat așa, în acest an școlar, știind că evaluarea sa va întâmpla la școală. Nu ar fi trebuit intervenit asupra unui drept deja stabilit. M-aș fi gândit la cheltuiala pe care nu am putut să o anticipez. Și aș fi venit cu o politică publică”.

Bursele ar trebui să fie un liant între elev și profesor și să recunoască meritele amândurora. La noi nu se prea întâmplă asta, pentru că situația s-ar schimba radical. Și, probabil, că am rămâne fără profesori.

„Subiectivitatea și arbitrariul contează foarte mult la un cadru didactic, la clasă. În alte țări există reguli. Noi nu vrem pentru că s-ar lăsa cu sancțiuni. O învățătoare nu poate da drumul unui copil, în clasa a cincea, fără să știe să scrie și să citească. Când nu avem criterii de evaluare…și nu le avem pentru că nu se pot corela performanțele cu salariile”.

Experții în educație spun că învățarea, ca orice activitate, trebuie recompensată de la o anumită vârstă, iar aceste burse tocmai asta fac. Pentru că, tot se laudă Ministerul că elevii vor face educație antreprenorială în școli. Deci vor învăța și ce înseamnă o recompensă, pe muncă mai ales.

„Bursa de merit ar trebui privită ca o recompensă. Bursele se dau de la clasa a cincea. Este o vânătoare de note pentru intratul la liceu. La liceu, media generală 8.50 este bună. Nu mai este de așteptat să ai 10 la toate disciplinele pentru că începi să te orientezi. La liceu te specializezi. Pe măsură ce trecem de copilărie, unde învățarea este concretă, mecanismul de recompensă funcționează. De unde și multe problemele de învățare cu adolescenții. Acestor generații le trebuie recompense, iar de la o anumită vârstă, și banii sunt o recompensă. Bursa înseamnă și recunoaștere, independență”.

Copiii sunt hotărâți să nu lase situația așa și nu este prima oară.

„Da, va fi atacantă în instanță. Au mai atacat ordonanața cu transportul elevilor care a lăsat o grămadă de cheltuieli familiilor.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.