Ascultă Radio București FM Live

INSP a actualizat definițiile de caz pentru COVID!

INSP a actualizat definițiile de caz pentru COVID!
Foto: Sursa foto: PMB

Articol de bucurestifm, 11 ianuarie 2022, 23:01

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus şi recomandările de testare. Criteriile actualizate includ:

Criterii clinice  

Orice persoană care prezintă cel puţin unul din următoarele semne şi simptome:

  • tuse; febră; scurtarea respiraţiei; debut brusc al anosmiei (diminuare sau lipsă a simțului mirosului), ageuziei (pierderea simțului gustativ) sau disgeuziei (alterare a simțului gustativ); simptome şi semne adiţionale mai puţin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături şi/sau diaree; pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2.

Criterii de diagnostic imagistic – evidenţe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19

Criterii de laborator – Detecţia acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică

Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii.

Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.

Detecţia acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR se va efectua de elecţie din probe de exsudat nasofaringian şi orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronşic.

Criterii epidemiologice 

  • contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;
  • rezident sau personal al unei instituţii pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituţie în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată  În documentul ISNP, care poate fi consultat aici, cazurile sunt clasificate în posibil, probabil și confirmat.

Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile. De asemenea, este explicată procedura în cazurile probabile de infecție cu tulpina Omicron.

Deces cauzat de COVID-19 este definit ca „decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului”.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi COVID-19 trebuie raportat ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces, se mai notează în documentul INSP.

INSP anunţă că angajaţii din spitale, medicii, dar şi asistentele care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 trebuie să se testeze periodic.

„În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile de mai jos:

  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care nu a avut niciodată boala;
  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv,

se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR/NAAT o dată la 7 zile.

Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete”, transmite INSP.

Când devine obligatorie testarea

  • în condiţiile in care rata cumulată a incidenţei cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1000 de locuitori, este mai mare sau egală cu 1,5
  • pentru unităţi sanitare care îngrijesc pacienţi confirmaţi cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenţă din unitatea administrativ teritorială.

Cine NU are nevoie de testare periodică

Personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum şi cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital şi/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică”, concluzionează INSP.

Transmiterea comunitară a Omicron în România, confirmată de INSP

Până la data de 9 ianuarie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 93%.

De asemenea, au fost confirmate 295 cazuri cu varianta Omicron.

Astfel, în săptămâna 01/2022 au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron, arată Institutul Național de Sănătate Publică:

– cazurile să provină din toate regiunile țării: până în S 01/2022 inclusiv au fost înregistrate cazuri în toate regiunile României.

– absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri: până în S 01/2022 inclusiv cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate.

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:58

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj pentru bucureșteni, înaintea referendumului local de duminică, 24 noiembrie....

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!

Jucătoarea română de etnie maghiară, Bernadette Szocs, a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor la tenis de masă! Szocs s-a oprit...

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:13

A doua zi de alegeri în diaspora!

Este a doua zi de alegeri în diaspora. Românii din străinătate își pot alege președintele astăzi sau duminică şi pot vota la orice secţie...

A doua zi de alegeri în diaspora!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:46

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!

Centrul Infotrafic al Poliției Române anunță că, în această dimineață, sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare. Ca urmare,...

Circulație în condiții de iarnă pe 13 drumuri din țară!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:33

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe

Salvamontiştii prahoveni avertizează asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile în care în ultimele zile a nins destul...

Salvamontiştii avertizează asupra posibilităţii declanşării de avalanşe