Află totul despre Ziua Culturii Naţionale!

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale. Data aleasă este un omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, de la a cărui naştere, la 15 ianuarie 1850, marcăm 172 de ani.

La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: „Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale, a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

În anul 2011, la 15 ianuarie, avea loc prima marcare a Zilei Culturii Naţionale în România.

Ziua Culturii Naţionale este marcată în ţara noastră dar şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii românești” în viziunea lui Constantin Noica, să devină Ziua Culturii Naţionale.

 Se anunţă un program bogat şi variat, dedicat Zilei Culturii Naţionale:

1. Sâmbătă, de la ora 18:30 în Sala mare a Ateneului Român, va avea loc un concert extraordinar al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” dirijată de Radu Popa, eveniment muzical dedicat Zilei Culturii Naţionale.

2. Primul concert al Noului An prezentat de Orchestra Națională Radio aduce pe scena Sălii Radio un repertoriu românesc 100%, într-un concert conceput special cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

3. Casa Artelor Dinu Lipatti deschide Stagiunea de Evenimente culturale ale anului 2022, sâmbătă, 15 ianuarie, de la orele 19:00, cu „Ziua Culturii Naționale” – Ediția a IV, continuându-și astfel Misiunea de promovare a valorilor Culturii românești.

4. Sâmbătă, 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, instituția propune publicului un parcurs nocturn în expoziţiile permanente ale Galeriei de Artă Veche Românească şi Galeriei de Artă Românească Modernă.

5. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă, sâmbătă, tuturor vizitatorilor, intrare gratuită în expunerea permanentă, precum şi în expoziţia temporară „Moon Impact – a geological story”, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

6. Va fi un weekend special la Radio România – toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune vor avea programe speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale: interviuri, reportaje, dezbateri, ediţii speciale, emisiuni dedicate.

7. De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Național Târgu-Mureș ne oferă un nou maraton de spectacole lectură.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.