Pasiunile prinţului Charles – expoziţie

S-au adunat multe, intr-o viata de om. Pictura în acuarelă este una dintre cele mai vechi pasiuni ale prinţului Charles.

Fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a expune în prezent, la Londra, 79 dintre picturile sale, inclusiv peisaje din România.

Prinţul Charles provine dintr-o „familie de artişti”, a declarat Rosie Alderton, conservatoarea expoziţiei, reamintind picturile realizate de tatăl acestuia, prinţul Philip, şi acuarelele şi desenele reginei Victoria (1819-1901).

De aproape 50 de ani, prinţul britanic pictează în aer liber locurile pe care le îndrăgeşte, precum Scoţia şi reşedinţe regale. Călătoriile lui sunt o sursă importantă de inspiraţie şi l-au ajutat să transpună pe pânză diverse peisaje din Elveţia, Tanzania, Franţa, România şi Grecia.

„Pictura necesită concentrarea cea mai intensă şi, în consecinţă, ea reprezintă unul dintre exerciţiile cele mai relaxante şi terapeutice pe care le cunosc. Pictura mă transportă într-o altă dimensiune, care împrospătează anumite părţi ale sufletului, la care alte activităţi nu pot să ajungă”, a declarat prinţul Charles.

De-a lungul timpului, prinţul Charles a pictat 680 de acuarele, uneori semnate A.G. Carrick, pseudonim compus din iniţialele celorlalte două prenume ale sale, Arthur şi George, şi din titlul său de conte de Carrick.

Niciuna dintre acuarelele prinţului Charles nu a fost scoasă la vânzare, însă reproduceri ale unora dintre ele, realizate sub forma unor litografii, pot să atingă mai multe mii de lire sterline în cadrul licitaţiilor organizate pe internet. Unele dintre acele litografii au fost de asemenea vândute pe domeniul său din Highgrove. Toate veniturile obţinute în urma acestor vânzări sunt donate în beneficiul The Prince’s Foundation – care a organizat expoziţia – sau al altor organizaţii de caritate.

Vânzările au generat încasări de mai multe milioane de lire sterline.
Cincizeci dintre acuarelele prinţului Charles au fost expuse la palatul Hampton Court în 1998, cu ocazia semicentenarului prinţului britanic, iar alte 30, în 2018, la National Gallery din Australia, pentru a celebra cea de-a 70-a aniversare a moştenitorului tronului britanic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.