A fost descoperit cel mai vechi boboc de floare de pe Terra

Fosila unei mici plante de acum peste 160 milioane de ani,  a fost descoperită in China.
Momentul este unul important, pentru ca planta descoperită ”mută” cu milioane de ani mai departe, în istorie, apariția plantelor cu flori, către perioada Jurasică (145-201 milioane de ani în urmă).

Planta denumită Florigerminis jurassica a fost descoperită în provincia Mongolia Interioară din China. Fosila florală conține: tulpina fosilizată, un fruct rotund și bobocul fosilizat, are 4,2 cm lungime și 2 cm lățime, iar bobocul are dimensiunea de aproximativ trei milimetri pătrați.

„Mulți paleobotaniști sunt surprinși de fosilă, deoarece este destul de diferită de ceea ce se spune în cărți”, spune Xin Wang, cercetător la Institutul de Geologie și Paleontologie din Nanjing, „Eu nu sunt atât de surprins”, a adăugat el.

Noua fosilă nu este cel mai vechi exemplu de floare fosilizată care a fost descoperit vreodată. În 2018, într-un studiu publicat în eLife, cercetătorii au descris flori vechi de 174 de milioane de ani dintr-o plantă din genul Nanjinganthus, găsită și în China.

Totuși, unii cercetători se îndoiesc de faptul că Nanjinganthus poate fi considerată cu adevărat o angiospermă, deoarece florile nu erau suficient de complexe pentru a le distinge de structurile cu frunze văzute la gimnosperme.

Lucrarea despre cel mai vechi boboc  a fost publicată în revista ‘Geological Society of London’ sub titlul ,,A Jurassic flower bud from China”.

Sursa: LiveScience

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.