Ce trădează site-urile de știri puțin credibile
Articol de Vicentiu Andrei, 2 februarie 2022, 20:17
Știi care sunt ementele care dau de gol o sursă puțin credibilă de știri?
Îți spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.
În ultimii ani, mediul online a început să abunde de site-uri de știri online, care însă nu întrunesc caracteristicile unei organizații media autentice.
La ce mă refer? La faptul că nu au o echipă editorială formată din profesioniști și publică articole anonime, care de obicei se bazează pe conținutul reciclat/ preluat sau chiar copiat din alte surse. De multe ori, acestea sunt articole de opinie (de tip blog), nedocumentate și care nu sunt însoțite de dovezi verificabile. Deși au o natură senzaționalistă și fac trafic, aceste website-uri nu ne ajută să fim bine informați.
Iată câteva indicii care dau de gol o sursă puțin credibilă de știri:
- Nu poți afla nimic despre redacție, echipa editorială, și, foarte important, acționariat/ proprietarul website-ului. Nivelul de transparență este foarte scăzut și nu se spune nimic despre practicile jurnalistice și standardele etice la care aderă organizația. De regulă, aceste informații se regăsesc la rubrica „Despre noi”, sau alte linkuri asemănătoare, aflate la vedere pe website.
- Publică știri anonime, colective (semnate „redacția”) sau sub pseudonim. Asta înseamnă că autorul știrii nu își asumă conținutul ei.
- Au publicat în trecut informații care sunt demonstrabil false și nu s-au obosit să publice erate sau să acorde drept la replică.
- Publică titlul senzaționaliste, care atrag atenția, dar nu reflectă adecvat conținutul articolului. Acesta este un indiciu că se bazează pe tehnici de atragere a audienței cu orice mijloace, pentru a spori veniturile din publicitate.
- Sunt părtinitoare. Nu sunt discutate minim două puncte de vedere. Articolele prezintă lucrurile dintr-o singură perspectivă și interpretează faptele pentru a susține acea perspectivă. Este evident „cu cine ține” publicația. Într-o dezbatere publică sunt prezentate argumentele unei singure părți.
- Suspectezi site-ul că publică poze sau clipuri video manipulate sau scoase din context, caz în care recomand să cauți respectivele imagini din mai multe surse și să le compari.
- Promovează în mod evident și necritic propaganda anumitor actori statali sau non-statali.
- Articolele folosesc un limbaj ofensator, incitator la ură sau care discriminează anumite grupuri. Textul conține greșeli gramaticale, de punctuație și ortografie, face abuz de funcția ALL CAPS, de punctuație excesivă pentru un efect de dramatism (???, ?!?, !!!! …. etc.).
Sper că ți-au fost de folos aceste indicii.
Rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, pentru ca fiecare dintre noi s-a intâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.
Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.