VIDEO: Cătălin Cornea (specialist dresaj și comportament canin) – „Câinele trebuie luat din convingere”!
Articol de , 3 februarie 2022, 12:01
Despre rasele de câini potrivite pentru copii, cât de bună este adopția unui câine din adăposturi, importanța dresării câinilor și cum știm dacă suntem pregătiți să avem un câine, au aflat Andreea și Alex de la Cătălin Cornea, specialist dresaj și comportament canin, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
„Din păcate, oamenii înțeleg prin câine numai Labrador și Golden Retriever, dar niște câini buni sunt și un Pomeranian, Border Collie, Ciobăneștii Australieni, etc. Oamenii gândesc bine când e vorba de gena câinelui. Însă, trebuie să fie atenți la cât de serioasă este canisa. Apoi, te duci și vezi puii – dar nu e un criteriu de selecție. Nu e valabilă imaginea de film: mă așez jos și care vine primul la mine, pe ăla îl iau. Trebuie să vezi cât de prietenoși sunt: cum se lasă manevrați, care e atitudinea pe care o au. De exemplu: îi pui pe spate și stau cuminți, deci acel tip de câine poate fi foarte bun pentru familia ta. Îți alegi câinele în funcție de activitățile tale de zi cu zi”, spune Cătălin Cornea.
„Când te duci la adăpost trebuie să vezi cât de tolerant este la mângâiere, cât de submisiv este în mod natural la mângâiere. Însă, oamenii trebuie să înțeleagă că toți câinii trebuie să aibă parte de educație, pentru că aceasta îi stabilizează, crează relația corectă cu membrii familiei. Câinele nu va fi niciodată copilul, ci animalul de companie.
Labradorul este un câine energic și extrem de emotiv. Trebuie să avem grijă chiar și cu labradorul sau goldenul dacă îi luăm pentru copii, să fie educați să stea calmi. Dar și copilul trebuie educat alături de cățel, să știe cum să se comporte. Părinții să fie întotdeauna un mediator între câine și copil, pentru a crea o relație durabilă între ei. Părinții știu să educe copiii pentru că au modelul de educație de la părinții lor. Dar la câini e un pic mai mult. Trebuie să culegi date despre dinamica evoluției câinelui într-un mediu diferit de cel natural.
Specialistul poate să le spună cu argumente și exemplificări cum se construiește relația interspecii și ce limite sunt în a interacționa cu câinele și ce limite să aibă câinele în relația cu omul. Dacă stăpânul are o energie bună, câinele se pliază pe această energie și se comportă foarte bine în mediul în care stăpânul activează”, explică specialistul.
„Mie îmi plac mai mult metișii decât câinii de rasă pură. Și eu am un maidanez, luat de pe stradă. Maidanezii mi-au definit cariera, învățând foarte mult despre comportamentul lor. Câinii aceștia, într-adevăr, sunt foarte buni. Dar, ei trebuie selectați. Dacă vreți să luați din adăposturi, trebuie neapărat să facă dresaj pentru ca după ce ies de acolo, omul să știe cum să se comporte cu un astfel de câine.
Ei intră ușor într-o stare de submisie față de om. Câinele din adăpost se încadrează foarte frumos în viața noastră de zi cu zi. Câinele trebuie luat din convingere! Nici măcar câinii cadou nu trebuie primiți! Trebuie să fii pregatit pentru un câine”, punctează Cătălin Cornea.