Polemica Moscova-Bruxelles pe tema declaratiilor atribuite lui Vladimir Putin
Articol de , 2 septembrie 2014, 14:49 / actualizat: 2 septembrie 2014, 19:48
Administraţia prezidenţială a Rusiei deţine atât înregistrarea scrisă, cât şi audio a discuţiei telefonice dintre Vladimir Putin şi Jose Manuel Durao Barroso şi este “gata să dea publicităţii conţinutul acesteia, pentru a anula toate neînţelegerile”, se arată într-un mesaj adresat preşedintelui în exerciţiu al Comisiei Europene de catre reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, , informează agentia ITAR-TASS.
“’În ultimele câteva zile, unele mass-media… comentează discuţia telefonică pe care D-voastră aţi avut-o cu preşedintele Putin vinerea trecută, la 29 august. În aceste articole se spune că D-voastră aţi împărtăşit conţinutul discuţiei unor colegi din UE, atribuind-i preşedintelui rus cuvinte evident scoase din context” se spune în mesajul lui Cijov.
Cijov mai subliniază că “administraţia preşedintelui Rusiei deţine atât o înregistrare scrisă, cât şi una audio a discuţiei telefonice respective” şi că, “pentru a anula toate neînţelegerile”, aceasta este gata să dea publicităţii conţinutul ei, “în cazul în care D-voastră (preşedintele Comisiei) nu veţi obiecta împotriva acestui lucru în următoarele două zile”.
Mesajul intervine la o zi dupa ce cotidianul italian La Reppublica a scris ca presedintele Comisiei Europene ar fi declarat sefilor de stat si de guvern din UE ca intr-o discutie telefonica cu Vladimir Putin, acesta ar fi amenintat ca „Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani”.
Pe de alta parte, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de agenţia EFE a anuntat astazi ca peste un milion de persoane din Ucraina au fost nevoite să-şi abandoneze căminele, devenind refugiaţi sau solicitanţi de azil în alte ţări, a anunţat astazi
Numai în ultimele trei săptămâni numărul celor care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza confruntărilor armate din estul separatist al Ucrainei a fost de 260.000, estimeaza UNHCR.
UNHCR recunoste, insa, că numărul real al celor care au fugit din calea luptelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere că mulţi ucraineni s-au adăpostit în locuinţele rudelor sau prietenilor şi nu sunt înregistraţi oficial ca refugiaţi.
Pe de altă parte, numărul ucrainenilor care au trecut graniţa în Rusia şi ar intenţiona să rămână în această ţară a ajuns la 814.000, conform datelor oficiale ruse citate de UNHCR. Numai în luna august 66.000 de ucraineni au solicitat azil în Rusia.