Vladimir Putin propune un plan de pace, Porosenko spera, europenii sunt sceptici
Articol de , 3 septembrie 2014, 14:50 / actualizat: 3 septembrie 2014, 19:38
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a exprimat speranţa că vineri, la Minsk, grupul trilateral de contact va începe negocierile pe marginea procesului de reglementare paşnică a situaţiei din sud-estul Ucrainei şi vor fi întreprinşi paşi concreţi pentru instalarea păcii, informează agentia ucraineana de presa Unian.ua.
“Îmi pun speranţe enorme în faptul că vineri, la Minsk, va începe în sfârşit procesul de pace”, a declarat astazi Poroşenko.
Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat astazi un plan în şapte puncte care, în opinia sa, trebuie să fie baza discuţiilor pentru încetarea conflictului şi care prevede în principal ca guvernul ucrainean să-şi retragă trupele din apropierea oraşelor, iar separatiştii, la randul lor, să oprească contraofensiva lansată cu o săptămână în urmă, transmit agenţiile internaţionale de presă.
„În primul rând, grupurile armate ale miliţiilor trebuie să oprească ofensiva pe fronturile de la Doneţk şi Lugansk. În al doilea rând, forţele ucrainene trebuie retrase astfel încât ele să rămână departe de oraşe la o distanţă care să nu permită tirurile de artilerie”, a detaliat Putin în timpul unei vizite în Mongolia.
El a adăugat că această încetare a focului trebuie monitorizată de observatori internaţionali.
Liderul de la Kremlin a confirmat ca a avut o discutie telefonica cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, iar punctele de vedere in ce priveste rezulvarea situatiei din Ucraina au fost „foarte apropiate”
Declaratiile lui Putin au fost primite, insa, cu prudenta de Uniunea Europeana si Statele Unite.
Guvernul de la Paris a declarat ca in ciuda anuntului facut, conditiile favorabile inca nu sunt intrunite pentru ca Franta sa livreze Rusiei navele de lupta Mistral pe care Rusia le-a comandat santierelor franceze.
In ultimele zile armata ucraineana a pierdut considerabil teren in fata separatistilor, situatie pe care Kievul , UE si SUA o pun pe seama ajutorului masiv pe care separatistii l-ar fi primit din partea Rusiei, inclusiv prin prezenta unor trupe regulate rusesti in zona de conflict
Pe de alta parte, tot astazi, preşedintele american Barack Obama a subliniat, la Tallinn, angajamentul SUA de partea Estoniei, stat membru al NATO, care se teme de expansionismul Rusiei
El a evitat, insa, sa raspunda principalei cereri a tarilor est-europene si in primul rand al statelor baltice, de a instala noi baze permanente NATO in Estul Europei.