VIDEO: Dr. Laura Davidescu – „Suntem toți diferiți, avem gusturi și obiceiuri diferite”
Articol de , 22 februarie 2022, 12:15
Despre alimentație, cum arată niște meniuri zilnice sănătoase și alte detalii din culisele nutriției a aflat Andreea de la Dr. Laura Davidescu, medic specialist Igienă, master în Nutriție și Siguranță Alimentară, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Zoom.
„Suntem toți diferiți, avem gusturi și obiceiuri diferite. O constatare personală este că, adesea, părinții și bunicii noștri gătesc mai gras decât o facem noi acum. Pentru că nu avem încă un ghid foarte actualizat pentru țara noastră, ne luăm după recomandările internaționale.
Astfel, împărțim farfuria în două: jumătate o umplem cu legume, încă un sfert cu proteină și încă un sfert cu o sursă de carbohidrați sănătoși și lângă un pahar cu apă. Legume – de toate felurile, preparate cât mai puțin termic. La proteine: carne slabă, ouă, lactate, soia, leguminoase”, explică medicul.
„Dacă avem grijă să porționăm alimentele corect și ne pregătim mesele în avans, adică să vă faceți un buget alimentar, un program de mâncat în cursul săptămânii, reușim. Alimentele care ne ajută să slăbim pot fi destul de diferite de la o persoană la alta. Aceleași alimente pe care le oferi unui om și slăbește, pe altul pot să îl îngrașe. Vreau să atrag atenția asupra unei chestiuni: ne gândim mereu că vrem să slăbim sau să mâncăm sănătos.
Ne gândim la alimente și mai puțin la ambalajele lor. Bem o apă cu un Ph special, dar ambalată în sticle de platic. Mâncăm un pește deosebit, dar tras în folie de plastic. S-a constatat că sistemul nostru imunitar este bulversat. Suntem obișnuiți să dăm vina că un om mănâncă mult, dar se pare ca sunt mecanisme fine. De aceea, gândiți-vă și la în ce vă încălziți sau păstrați mâncarea”, punctează Dr. Laura Davidescu.
„Testimonialele oamenilor care spun că au slăbit pot fi utile pentru că te pot motiva. Dar să urmezi automat soluția lor, asta nu recomand. Nu îți trebuie programe complicate, ci să vii să stai odată de vorbă cu un nutriționist ca să îți înțelegi propriile obiceiuri și ce ai de făcut ca să poți mânca mai sănătos”, spune medicul.