VIDEO: Cristina Oprea – „Acești oameni sunt invizibili și lucrăm cu ei pe palierul de servicii sociale și medicale de bază”!
Articol de dianamatei, 22 februarie 2022, 17:47
Invitata emisiunii În Comunitate de astăzi a fost Cristina Oprea de la Asociația Carusel.
Trecem pe lângă ei zilnic. Întorceam capul și ne vedem de viața noastră; rar ne întrebăm ce-i cu ei. Sunt oamenii străzilor din București, oameni fără identitate dar cu o viață în umbră. Nici noi, majoritatea, nici cei cu pârghii, nu facem mare lucru, dar sunt oameni care fac. De exemplu, Asociația Carusel și ne povestește Cristina Oprea.
„Lucrăm cu oameni care nu au acte de identitate, locuiesc în condiții precare, sunt consumatori de droguri, practică sex comercial. Cumva, le găsim pe toate la majoritatea oamenilor cu care lucrăm. Fiind vorba despre un cumul, vorbim despre un grup dificil. Dificil de integrat și e greu ca serviciile sociale să integreze acest grup. Acești oameni sunt invizibili și lucrăm cu ei pe palierul de servicii sociale și medicale de bază.”
Îi vedem ziua pentru că noaptea ne retragem în confortul caselor noastre. Ei sunt acolo și au nevoie de ajutor.
„Avem o unitate mobilă care iese de 2 ori pe săptămână noaptea. Mergem acolo unde știm că există, acolo unde ni se spune că sunt, acolo unde ne îndrumă și alți beneficiari ai noștri. Iarna și vara mergem tot timpul pe stradă.”
Oamenii străzii sunt oamenii unor statistici, care mai de care cu mai multe numere. Sunt mulți și, probabil, nu le vom cunoaște niciodată numărul.
„Nu avem nicio cifră oficială, sunt doar niște estimări. Mai există cifre oferite de instituții publice de servicii sociale; dar sunt doar cei care accesează serviciile lor”.
O mână de oameni, cu suflet, face o muncă titanică. Ce îi ține conectați?
„Suntem 18 oameni la Carusel, plus foarte mulți voluntari care ne sprijină constant. Suntem asistenți sociali, oameni care au terminat psihologie, antropologie; suntem oameni care cred foarte mult în solidaritate și empatie. Nu judecăm pe nimeni ascultăm…Suntem oameni ca oricare alți oameni…”.
Un adăpost modern și utilat îi așteaptă să le dea o șansă. E un prim pas către, poate, o viață normală.
„Centrul Grivița-Cișmigiu s-a inaugurat oficial acum 2 săptămâni. Este deschis de la jumătatea lunii noiembrie 2019. Pot veni oameni care nu au adăpost sau care locuiesc fără apă, caldură. Avem dușuri, mașini de spălat, 2 săli de mese generoase unde se dă mâncare caldă, pentru că avem o bucătărie comunitară. Avem servicii de asistență socială, îi ajutăm să-și facă acte, am contribuit la vaccinare cu 2 campanii alături de primăria generală ți cea a sectorului 5. Vrem să fie și un spațiu cultural aici. Există și consiliere vocațională ți dezvoltăm și partea de consiliere psihologică.”
Cei de la Crusel ne fac și pe noi mai atenți. Au un proiect țintit prin care să auzim vocea oamenilor invizibili: „Vocea cetățenilor fără adăpost”.
„Vorbim despre partea de advocacy. Nu oferim servicii sociale directe. Ne propunem să facem auzită vocea a acestor persoane. Ne-am întâlanit cu instituții publice care au responsabilități în domeniul acesta. O să facem un foto-voice: oamenii vor face poze și vor oferi amănunte din viața lor. Campania de vaccinare a fost un succes datorită acestui proiect”.