Războiul Rusia – Ucraina, ziua a 5-a
Articol de Ioana Brusten, 28 februarie 2022, 18:14
In momentul discutiei noastre, la Gomel, in Belarus, s-au intalnit delegatiile Rusiei si Ucrainei pentru negocieri, care speram sa ne apropie de pace. Expertul in relatii internationale Miroslav Tascu Stavre:
„Atata vreme cat oamenii stau la masa si discuta, indiferent de context- contextul acum este unul dramatic- orice efort este important. Singurul obiectiv care ar putea fi atins este ca armele sa taca si ratiunea sa primeze, iar oamenii sa revina la discutii.”
Contrar a ceea ce credea Putin, n-a fost un blietzkrieg razboiul cu Ucraina; lumea intreaga se intreaba acum cat ar putea dura. ” Nu putem preciza viitorul, cu atat mai mult atunci cand avem de-a face cu un comportament irational.”
Planurile inițiale se bazau pe supoziția că armata ucraineană va renunța în primele zile și poporul ucrainean îi va primi cu flori pe eliberatori… asta era intenția liderului de la Kremlin, să deznazifice Ucraina! Realitatea arată insa că sunt pierderi imense pe front și oamenii din Rusia ies pe stradă împotriva regimului, in ciuda faptului că ar putea fi închisi. Presiunii foarte puternice a societății civile nu-i poate rezista nici un lider- Putin devine din ce în ce mai izolat în interior și în exterior; „nu am mai văzut sancțiuni de o asemenea amploare ca cele ale Uniunii Europene împotriva Rusiei și de asemenea 95% dintre ruși nu vor să fie stigmatizați, etichetați ca niște criminali, vor să trăiască în pace!”
Oligarhi rusi i-au cerut presedintelui Putin sa opreasca razboiul: când toată lumea spune: „Uite, el e ticălosul!” nu vrei să stai cu el la masă, să te fotografiezi cu el… va ramâne din ce în ce mai izolat, nu poți să conduci cu forța o populație că aceea a Rusiei de 150 de milioane de oameni, că nu poți să bagi pe toți la pușcărie!
În încercarea de a-si consolida apărarea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut aderarea urgenta la Uniunea Europeană; sigur, procesul de aderare este unul care durează, dar se deschide o fereastră de oportunitate imensă pentru accesul statelor din proximitatea noastră! Ucraina nu este populata de neonaziști narcomani, cum spunea presedintele rus, ci de niște oameni darji, care își apără fiecare bucățică de țară.
De fapt, ce vrea Vladimir Putin? Să refacă Imperiul sovietic, nu are ambiții minore! Dorește controlul asupra vecinilor și să rămână în istorie ca cel care a înfăptuit acest lucru.
In aceasta dupa amiaza, presedintele România discuta cu presedintele SUA- tara noastra se află în prima linie a flancului estic nord atlantic, probabil vor fi chestiuni de securitate, de întărire a flancului și de asemenea elemente care țin de ceea ce trebuie să facem dacă lucrurile intră pe făgașul normal și anume suport și solidaritate pentru vecinii din Ucraina.
Cu totii putem sa ne manifestam sprijinul pentru vecinii ucrainieni prin donatii: bani, alimente, articole sanitare, imbracaminte, sange, ajutandu-i cu cazare, transport si informatii.