UPDATE: LIVE Harta, Foto & Video: RĂZBOI în Ucraina! Negocieri fara rezultat, bombardamentele continua

Update 18:50: Cinci persoane au fost ucise și alte cinci rănite, după ce forțele ruse au atacat un turn de televiziune din Kiev, relatează agenția de știri Interfax.

Între timp, semnalul a fost restabilit pe canalele TV ale Ucrainei.

………………………………………………………………………………

Update 18:20: Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a confirmat că a avut loc o lovitură militară în apropierea turnului TV din Kiev, într-un mesaj pe Telegram preluat de CNN.

„Canalele nu vor funcționa pentru o perioadă”, a precizat ministerul, în declarația sa. „Transmisia de rezervă pentru unele canale va fi activată în viitorul apropiat”.

………………………………………………………………………………

Update 18:00: Turnul televiziunii din Kiev, atacat de forțele ruse!

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu un val mare de fum în apropierea turnului TV din Kiev. BBC a verificat filmările, dar nu este clar dacă turnul a fost lovit direct. Alte imagini arată o explozie în zonă.

Anterior, ministerul rus al apărării i-a avertizat pe locuitorii Kievului că se pregătește să lovească ținte în capitală.

Liderul cecen, Ramzan Kadyrov, recunoaște că sunt victime în rândul trupelor sale. Afirmațiile sale reprezintă o recunoaștere rară, întrucât liderii ruși au respins mereu informațiile despre soldați uciși în Ucraina, potrivit CNN.

Guvernul rus nu a publicat statistici detaliate despre trupele ucise și rănite în Ucraina, în ciuda documentării extinse din presa internațională cu privire la victimele rusești.

………………………………………………………………………………..

Update 16:38: Haos în gara din Kiev. Sute de ucraineni se îmbulzesc pe peroane ca să urce într-un tren și să plece spre alte țări.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 16:06: Rușii avertizează că lovesc puternic orașul Kiev. Ministrul rus al Apărării a declarat că vor fi lovite ținte din oraș. De asemenea, acesta a cerut oamenilor să plece urgent din oraș.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 15:52: Un oficial ucrainean a declarat că primul schimb de prizonieri ruși și ucraineni a avut loc la Sumy, nord-estul Ucrainei.

Cinci luptători ucraineni de apărare teritorială au fost eliberați în schimbul unui ofițer de poliție militară rusă, potrivit Sky News.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 15:50: Un nou atac are loc la Harkov. Sunt bombardate zone rezidențiale. Un bloc de locuințe este în flăcări.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 15:30: Ministrul rus de externe a vorbit astăzi în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului ONU. Ambasadorii și diplomații au părăsit sala în timp ce Lavrov s-a adresat Conferinței pentru dezarmare de la Geneva într-un mesaj video preînregistrat.

Secretarul de Externe Liz Truss a declarat că declarația sa este „plină de dezinformare” și nu merită atenția celorlalți membri.

„Rusia este izolată și ar trebui să-i fie rușine să stea în camera ONU”, a spus ea.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:30: Ambasada Ucrainei la Bucureşti anunţă că, de duminică până marţi, 352 de persoane, inclusiv 14 copii, au fost ucise în conflictul Rusia-Ucraina. De asemenea, peste 1.680 de persoane au fost rănite, între acestea numărându-se 116 copii.

Potrivit comunicatului misiunii diplomatice, în perioada 24-28 februarie, inamicul a pierdut 5.300 de militari, au fost distruse 29 de aeronave, 29 de elicoptere, 191 de tancuri, 816 blindate, au fost doborâte 5 drone şi au fost lovite 2 nave militare.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:24: Forțele separatiste din Donețk spun că în acest moment există două coridoare pentru evacuarea civililor din orașul portuar Mariupol, sudic, sugerând că un atac ar putea fi iminent.

Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al armatei separatiștilor, a declarat că siguranța mișcării civile este garantată până miercuri.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:20: În legătură cu bombardamentului din Harkov, se pare că nu a fost vorba de o bombă termobarică, ci de două rachete de croazieră. În urma exploziei, 35 de persoane au fost rănite, iar 10 au murit.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:12: Președintele ucrainean Vladimir Zelenski s-a adresat astăzi Parlamentului European la Bruxelles. Zelenski a spus că Ucraina „își dă cei mai buni oameni” pentru dorința ei de a fi tratată ca egali.

Discutând despre atacurile cu rachete asupra celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkiv, el a spus că zeci de oameni au fost uciși și a adăugat: „Acesta este prețul libertății”.

El a acuzat Rusia că vizează copiii ucraineni și a spus că 16 au fost uciși ieri.

captura

……………………………………………………………………………………………………………

Update 14:10: O rachetă a lovit o clădire rezidențială din Herson, sudul Ucrainei, în această dimineață. Nu este clar dacă au rezultat morți sau răniți, potrivit Sky News.

……………………………………………………………………………………………………………

Update 13:37: În urma bombardamentului din Harkov mai multe clădiri din centrul orașului au fost devastate.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă în armata română, a declarat, la Digi24, că nu pare a fi vorba de o bombă termobarică.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 13:35: Ucrainenii continuă să ajungă la vămile din România. Potrivit ONU, 660 de mii de oameni au fugit din Ucraina. 89 de mii au intrat în România, iau 39 de mii au ales să rămână la noi în țară.

Sursa foto: Radio Cluj

……………………………………………………………………………………………………………

Update 13:15: Forța de reacție a NATO ajunge astăzi în România.

„Astăzi, pentru prima oară în istoria noastră, desfășurăm Forțe de Reacție a NATO. Astăzi, soldații francezi ajung în România, ca elementele de avangardăale acestei forțe.”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 12:35: Ambasadorul Ucrainei SUA a declarat luni reporterilor că Rusia a folosit o bombă termobarică, care atrage oxigen pentru a crea o explozie deosebit de intensă – deși acest lucru nu a putut fi verificat în mod independent.

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale a spus că speră să deschidă o anchetă „cât mai repede posibil” cu privire la posibilele crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina, potrivit Financial Times.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 12:30: Șeful NATO a declarat că Rusia trebuie să înceteze imediat războoiul.

„Apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Am crescut prezența pe Flancul Estic.”, a declarat șeful NATO.

…………………………………………………………………………………………………………….

Update 11:30: La aproximativ 15 km de granița cu România, armata rusă a atacat o stație radar a forțelor de apărare aeriană din Ucraina.

capura

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 11:17: Primarul oraşului-port Mariupol din sudul Ucrainei a declarat marţi dimineaţa că bombardamentul continuu al forţelor ruse a ucis civili şi a deteriorat infrastructura, informează Reuters.

„Avem cartiere rezidenţiale bombardate de cinci zile. Ne pisează cu artileria, ne bombardează cu GRAD (rachete de croazieră – n. red.), ne lovesc cu forţele aeriene”, a spus Vadim Boicenko într-o transmisiune în direct la televiziunea ucraineană.

„Avem infrastructură civilă deteriorată – şcoli, case. Sunt mulţi răniţi. Sunt femei, copii ucişi”, a adăugat el.

Totodată, guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a anunţat pe Facebook că Mariupol a rămas fără curent electric după ce armata rusă a atacat centrala electrică a orașului.

Sursa foto: https://photo.unian.info/ Gorlushko Valdemar

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 11:05: României i s-a solicitat să aprobe folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina. Autoritățile naționale analizează, în prezent, solicitarea înaintată.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 10:43: Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în această dimineață că Moscova atacă centrele orașelor.

El a adăugat că „produc lovituri directe cu rachete și artilerie în zone rezidențiale și guvernamentale”.

„Scopul Rusiei este clar – panică în masă, victime civile, distrugerea infrastructurii. Ucraina luptă cu demnitate”.

……………………………………………………………………………………………………………

Update 10:10: Harkiv (Harkov), al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost lovit de rachete rusești în această dimineață, când invazia lui Vladimir Putin a intrat în a șasea zi.

Oleg Synegubov, șeful administrației regionale de stat din Harkov a declarat că artileria rusă a lovit zone rezidențiale și clădirea administrației orașului. Totuși, el a insistat că apărarea orașului ține.

……………………………………………………………………………………………………………

Update10:00: John Healey a avertizat că, în ciuda „curajului masiv” demonstrat de ucraineni, numărul victimelor civile va crește, pe măsură ce Rusia declanșează atacuri mai grele.

Healey a declarat pentru LBC: „Devine din ce în ce mai periculos. Ar trebui să ne așteptăm să crească victimele civile.”

Sursa foto: John Healey MP/facebook

…………………………………………………………………………………………………….

Update 9:50: Ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore din cauza dificultăţilor logistice, iar armata rusă şi-a intensificat atacurile de artilerie la nord de capitala Ucrainei şi în apropiere de Harkov şi Cernigov, arată ultima actualizare făcută de serviciile de informaţii britanice.

Ministerul Apărării de la Londra, citat marţi de Reuters, afirmă totodată că folosirea artileriei grele în zone urbane dens populate „creşte cu mult riscul” de a face victime civile.

…………………………………………………………………………………………………………….

Update 9:20: Mii de ucraineni ajung la vămile din estul României. În ultimele 24 de ore, 22.596 ucraineni au intrat la noi în țară.

…………………………………………………………………………………………………………….

Update 9:11: România sprijină integrarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova şi Georgiei în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a scris Iohannis, pe Twitter.

……………………………………………………………………………………………………………

Pe timpul noptii ofensiva rusa asupra capitalei Kiev si a orasului Harkov a continuat.
Situatia ramane tensionata in conditiile in care trupele ruse inainteaza spre capitala.
Ambele tabere au suferit pierderi ca urmare a atacului fortelor ruse in regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei.

Imaginile prin satelit inregistrate ieri indicau prezenta unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 64 de kilometric.
Conform ONU de la inceputul invaziei peste 100 de civili din care 7 copii au murit iar alti 300 au fost raniti.

Presedintele Zelenski spune ca in cele 5 zile de invazie Rusia a realizat 56 de atacuri cu rachete si a lansat 113 rachete de croaziera.

In Rusia cel putin 413 persoane au fost arestate ieri in timpul protestelor impotriva razboiului. Bilantul arestarilor de la inceputul demonstratiilor se ridica la 6.440 de oameni.

Europenii si aliatii lor sunt gata sa adopte sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei. Anuntul a fost facut la finalul videoconferintei la care au participat liderii Frantei, SUA, Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Poloniei si Romaniei, precum si ai UE si NATO.

In Romania, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se reuneste la ora 12 la Palatul Cotroceni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.