UPDATE: LIVE Hartă, foto & video: RĂZBOI în Ucraina! Tribunalul de la Haga va începe audierile în dosarul deschis împotriva Rusiei!

UPDATE 15:30 – Mai multe explozii au fost semnalate în jurul orei 15:00, în mai multe cartiere ale capitalei ucrainene şi în suburbiile acesteia. Presa locală scrie că oamenii se ascund în adăposturi. „Exploziile sunt una după alta” – a declarat pentru UNIAN un kievean din cartierul Vinohradar.


UPDATE 14:50 –  Kievul dezminte că oraşul Herson ar fi fost capturat de forţele ruse.

O înregistrare video postată miercuri pe social media de un consilier al ministrului de interne ucrainean arată o persoană îmbrăcată în civil care se apropie de un tanc şi apoi ridică şi flutură drapele ucrainene, strigând „Glorie Ucrainei!”, relatează Reuters.

Consilierul Anton Heraşcenko a afirmat că în video apar civili din Herson, aflat în sudul Ucrainei, luând drapele de la invadatorii ruşi în centrul oraşului.

Anterior, Heraşcenko vorbise despre victime multiple în rândul civililor, precizând că populaţia din Herson îşi apără oraşul folosind sticle incendiare.

Moscova a anunţat miercuri că a cucerit oraşul Herson, care ar fi cea mai importantă captură de la începerea invaziei sale în ţara vecină, în urmă cu o săptămână.

Pe de altă parte, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Rusia încă nu a capturat oraşul Herson şi că au loc lupte pe stradă în acest port aflat la vărsarea fluviului Nipru în Marea Neagră.

”Oraşul nu a căzut, partea noastră continuă apărarea”, a spus consilierul respectiv, Oleksii Arestovici.


UPDATE 13:30 –  Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, aşa cum a sugerat anterior Moscova, transmite EFE.

„Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”, a precizat Kuleba într-un mesaj video difuzat pe Facebook.


UPDATE 12:30 – Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters.

„Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista”, a adăugat Kliciko într-o postare online.

În acelaşi timp, adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile verifică informaţiile conform cărora Rusia ar fi atacat cu rachete şi obuze portul Odesa de la Marea Neagră.


UPDATE 12:00 –  Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, potrivit unui anunţ făcut de Kremlin, transmit EFE şi TASS.

„Astăzi (miercuri – n.r.), în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Peskov a evitat să spună unde anume s-ar putea desfăşura reuniunea, a cărei primă rundă a avut loc la 28 februarie la frontiera belaruso-ucraineană.

La rândul său, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat Reuters că este avută în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, dar că este nevoie de „o agendă substanţială”.



UPDATE 10:00 – Două persoane au fost ucise şi alte 16 au fost rănite în urma unui atac aerian asupra oraşului ucrainean Jitomir – anunţă Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei.

UPDATE 09:00 – Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi alte 112, rănite, în ultimele 24 de ore, în timpul bombardamentelor din oraşul estic ucrainean Harkov, a declarat, miercuri, guvernatorul regional Oleg Sinegubov. Autorităţile au comunict că atacuri cu rachete ruseşti au lovit centrul celui de-al doilea mare oraş din Ucraina, inclusiv zone rezidenţiale şi clădirea administraţiei regionale.


Ofensiva rusă în Ucraina / Sursa: Institute for The Study of War

UPDATE: Războiul continuă în Ucraina. O explozie a avut loc, în această dimineață, în Harkov. Ieri, rușii au atacat și un spital militar.

Administrația Regională de Stat din Harkov / Foto: unian.info

În plus, armata rusă pare să fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei.
Primarul oraşului a atras atenţia că sunt atacate clădiri rezidenţiale.

Astăzi este programată o a doua rundă de negocieri între oficialii ruși și ucraineni, după ce primele discuții dintre cele două părți, care au avut loc luni, s-au încheiat fără o concluzie concretă.


Tribunalul Internațional de la Haga va începe, săptămâna viitoare, audierile publice cu privire la acuzațiile de genocid în Ucraina, anunță CNN.

Audierile vor avea loc la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții, și vor fi dedicate cererii Ucrainei de indicare a măsurilor provizorii. În acest sens, președintele Tribunalul Internațional de la Haga, judecătorul Joan E. Donoghue, a trimis „o comunicare urgentă” ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Între timp, războiul continuă în Ucraina. Ieri, au avut loc noi bombardamente rusești asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov, iar la Ohtîrca, 70 de militari ucraineni au fost uciși după un atac al artileriei ruse asupra bazei lor. Ruşii au bombardat și Memorialul Holocaustului din Kiev.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.