Ucraina: Partile in conflict se declara pregatite de incetarea focului
Articol de , 4 septembrie 2014, 16:04 / actualizat: 4 septembrie 2014, 17:34
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat astazi, pe marginea summitului NATO, că va ordona maine o încetare a focului pentru forţele armate ucrainene care luptă împotriva separatiştilor proruşi, deschizând calea pentru punerea în aplicare a unui “plan de pace în etape” pentru ţara sa, informează Reuters.
Şeful statului ucrainean a adăugat că încetarea focului este condiţionată de desfăşurarea reuniunii planificate pentru vineri la Minsk unde participă reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi OSCE.
“La ora locală 14.00 (11.00 GMT vineri), în condiţiile în care reuniunea de la Minsk are loc, voi cere Statului Major să instituie o încetare a focului şi sperăm că punerea în aplicare a planului de pace va începe de mâine”, a mai spus Poroşenko
La randul lor, autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei s-au declarat gata să dea ordin de încetare a focului, cu condiţia ca reprezentanţii Kievului să semneze un plan de reglementare paşnică a conflictului, informează agentia RIA Novosti.
“Suntem gata să ordonăm la 5 septembrie, la 15.00 ora Moscovei, încetarea focului, cu condiţia să se înregistreze un acord şi reprezentanţii Kievului să semneze planul de reglementare paşnică a conflictului”, se spune într-un comunicat comun semnat de cei doi pretinşi lideri ai autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţkii.
In deschiderea summit-ului NATO, secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat ca salută orice efort de pace in Ucraina, inclusiv planul în şapte puncte propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dar subliniază importanţa faptelor, nu a vorbelor.
“În ceea ce priveşte aşa-zisul ‘plan de pace’, în primul rând vreau să subliniez că salutăm toate eforturile îndreptate în direcţia reglementării paşnice a crizei din Ucraina. Trebuie, totodată, să remarc că se ţine cont de ceea ce se întâmplă în realitate. Din păcate, continuăm să fim martorii implicării Rusiei în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei”, a declarat Rasmussen.
El a îndemnat din nou Rusia să-şi retragă trupele de la frontiera ucraineană, să înceteze livrările de arme şi combatanţi în Ucraina, precum şi susţinerea formaţiunilor militare din Ucraina şi să înceapă un proces politic constructiv. “Acestea ar fi paşi concreţi pentru soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina”, a subliniat Anders Fogh Rasmussen.
Pe de alta parte, agentia Reuters a citat un oficial al NATO care a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca Rusia are câteva mii de militari şi sute de tancuri şi vehicule blindate pe teritoriul Ucrainei.
“Vedem în continuare câteva mii de combatanţi ruşi pe teritoriul Ucrainei, dotaţi cu sute de tancuri şi vehicule blindate, deci nu există nicio modificare substanţială în dispunerea forţelor ruse în interiorul Ucrainei”, a declarat ofiţerul NATO.
El a precizat totodată că în jur de 20.000 de militari ruşi rămân în apropierea frontierei cu Ucraina