Istoria parfumului – o adevărată lectură de aventură

Deși prezența lor este efemeră iar amintirea li se sterge foarte repede încât adesea par niste aproape niste abstracții, parfumurile sunt iubite și râvnite de femei și bărbați din toate epocile istorice și din toate zonele geografice.

Și apropo de efemeritatea lor, parfumurile si mirosurile în general sunt primele care ne rămân în memorie chiar dacă adesea nu conștientizăm asta.

Dacă doriți să aflati mai multe despre parfumuri si despre secretele și istoriile ce se ascund în spatele lor atunci cartea ”Istoria parfumului” scrisă de Mandy Aftel și apărută în traducere românească la editura Baroque Books este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

În primul rând autoarea-parfumier de meserie și unul dintre cei mai căutați aromadesigneri de la Hoolywood – a avut mare curaj să o scrie dar si o mare generozitate.

Cartea combină istoria cu biologia, cu chimia dar si cu psihanaliza și literatura astfel că, aflăm istoria parfumurilor dar și a ingredientelor care le alcătuiesc încă din antichitate și până în zilele noastre.

Aflăm astfel că locul parfumului nu este doar la ureche si la încheietura mâinii așa cum, am fost învățati. Aromele sunt până și în mâncăruri și în cockteiluri și mai ales sunt în mințile noastre, adesea ele fiind singurele crâmpeie din care putem reconstitui o amintire.

Primele capitole ale cărții ne povestesc despre simtul nostru olfactiv dar si cum acesta poate fi educat și cât de mult ne influențează alegerile pe care le facem zi de zi. Aflăm însă și ce anume a facut-o la Mandy Aftel care după după 20 de ani de practicare a meseriei de psiholog să se îndrepte spre cea de designer de arome.

Și pentru că parfumurile au o istorie bogată ce pornește din antichitate și ingredientele care le alcătuiesc precum și combinațiile lor au o istorie la fel de lungă și interesantă . Și în jurul lor-fie că vorbim despre scorțișoară, tămâie, ambră, santal, mentă ori iasomie, piper există adevărate legende dar si expediții, de la cele comerciale la cele militare.

Pentru a-si face rost de aceste ingrediente multi si-au riscat viața mergând până în cealaltă parte a lumii infruntând pericole la fiecare pas. Însă a meritat! Mai

mult istoria acestor arome ne încântă și ne intrigă deopotrivă. Iar aceasta nu doar pe oamenii secolului 21. De pildă autoarea ne arată Oscar Wilde în romanul ”Portretul lui Dorian Gray” se întreba ce anume se află în tămâie și în ambră de-l face pe om să devină mistic ori ce anume există în mirosul de violete de te face să-ti amintești de iubirile trecute sau ce contine moscul încât ajunge să tulbure mintile.

Se pot spune multe despre ”Istoria parfumului” scrisă de Mandy Aftel și mai ales se pot afla detalii ale istoriei si se pot învăța adevărate lecții de psihologie dar eu vă voi lăsa să descoperiți singuri toate acestea atunci când veți citi cartea pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.