LIVE Hartă, foto & video: A 13-a zi de RĂZBOI în Ucraina!

Update 16:45: Este posibil ca astăzi Regatul Unit să facă un anunț cu privire la modul în care intenționează să reducă importurile de gaze și petrol din Rusia.

Ieri, Boris Johnson a declarat că lumea nu poate pur și simplu să nu mai folosească petrol și gaze din Rusia, ci ar putea accelera tranziția de la aceasta.

……………………………………………………………………………………………..

Update 16:30: Joe Biden este așteptat ca astăzi să interzică importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA, potrivit unor surse citate de CNN, Associated Press și Reuters.

Sursa foto: President Joe Biden/facebook

 

……………………………………………………………………………………………….

Update 15:15: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi despre peninsula Crimeea anexată de Rusia, relatează DPA.

„Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare. Putem discuta şi găsi un compromis despre cum ar putea merge mai departe aceste teritorii”, a declarat el.

Zelenski a făcut din nou apel la preşedintele rus Vladimir Putin să negocieze direct: „Este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen.”

captura

………………………………………………………………………………………………

Update 14:40: Orașul Sumy, situat în nord-estul Ucrainei, s-a aflat sub mai multe atacuri ale forțelor ruse.

La începutul zilei de astăzi, autoritățile locale au confirmat că 21 de persoane au murit în urma unui atac aerian la sfârșitul nopții trecute.

În prezent, în regiune are loc o evacuare după ce Rusia a declarat că va organiza o încetare temporară a focului.

sursa foto: skynews

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 14:20: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizația și-a „consolidat semnificativ” prezența în partea de est a Alianței ca răspuns la criză.

El a adaugat ca NATO are responsabilitatea de a se asigura că acest conflictul nu se întinde dincolo de Ucraina și nu o să crească.

„Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul nostru aliat”, a adăugat el.

Ucraina a cerut în mod repetat Alianței să implementeze o zonă de interdicție aeriană peste țară, dar a refuzat să facă acest lucru în încercarea de a evita escaladarea conflictului.

………………………………………………………………………………………………………

Update 13:50: Un total de două milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, a declarat șeful agenției ONU pentru refugiați (UNHCR). Ieri, această cifră s-a situat la aproximativ 1.7 milioane.

Acesta vine după ce oficialii ucraineni au declarat că au început evacuarea civililor din orașul Sumy din nord-estul țării și din orașul Irpin din apropierea capitalei Kiev astăzi.

Evacuările au început după ce oficialii ruși și ucraineni au convenit să înființeze coridoare umanitare care să permită oamenilor să scape din anumite zone.

sursa foto: skynews

…………………………………………………………………………………………..

Update 13:40: Avansul Rusiei în Ucraina „s-a oprit”, a susținut un consilier al președintelui ucrainean. Oleksiy Arestovych a adăugat că o coloană de tancuri din Rusia a fost distrusă în Mariupol.

Cu mai puțin de o oră în urmă, ministerul de externe al Ucrainei a declarat că forțele rusești au încălcat un acord de încetare temporară a focului și vizează un coridor umanitar din oraș.

……………………………………………………………………………………………

Update 13:35: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas.

În cadrul unui briefing comun de presă, Kaja Kallas a reiterat necesitatea unui sprijin comun pentru Ucraina – un mesaj subliniat de Occident de la începutul invaziei. Cu toate acestea, ea a avertizat: „Trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău, ce este mai rău încă nu s-a întâmplat”.

Ea a cerut ca Rusia să fie izolată de lumea liberă și a declarat că criptomonedele trebuie restricționate pentru a elimina „lacunele” din sancțiuni.

Antony Blinken a declarat că numărul civililor uciși și răniți continuă să crească și că au continuat să existe rapoarte privind bombardarea de către forțele rusești pe coridoarele umanitare. Secretarul de stat al SUA a continuat să spună că SUA și aliații săi NATO sunt pregătiți „pentru a face față oricărei amenințări care vine în direcția noastră, de oriunde vine”.

………………………………………………………………………………………………..

Update 12:20: Autoritățile din regiunea Sumy au confirmat 21 de decese ca urmare a atacurilor aeriene de aseară.

De asemenea, un copil a murit, în Mariupol, din cauza deshidratării, potrivit președintelui Ucrainei.

Mariupol suferă în prezent de o lipsă de apă, alimente și energie. Spitalele din oraș se confruntă, de asemenea, cu lipsa antibioticelor și analgezicelor.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 11:40: Ucraina a început evacuarea civililor din orașul Sumy din nord-estul țării și din orașul Irpin din apropierea capitalei Kiev, au declarat oficialii ucraineni. Ambele zone au fost bombardate masiv.

sursa foto: skynews

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:40: Civilii încep să părăsească astăzi oraşul ucrainean Sumî în baza unui acord cu Rusia privind instituirea unui coridor umanitar, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, transmite Reuters.

„S-a convenit că primul convoi va pleca la ora 10:00 (08:00) din oraşul Sumî. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale”, a anunţat Irina Vereşciuk într-o declaraţie televizată.

Rusia a propus să le dea locuitorilor din Sumî, oraş din nord-estul Ucrainei, şi din Mariupol, oraş-port din sud, posibilitatea să plece marţi în alte regiuni din ţară, au transmis agenţiile ruse de ştiri.

Alte coridoare umanitare propuse de Rusia ar trece prin Rusia sau Belarus, ceea ce autorităţile ucrainene au respins anterior.

………………………………………………………………………………………………………

Update 10:21: Civililor li se permite să fugă în timpul unui armistițiu temporar în orașele Cernihiv, Sumy, Kharkiv, Kiev și Mariupol, potrivit agenției de știri Interfax care a citat Ministerul Apărării din Rusia.

În Irpin, în regiunea Kiev, o familie a fost ucisă în timp ce încerca să plece.

Rusia a fost criticată pentru deschiderea coridoarelor care îi conduc pe ucraineni dintr-o anumită zonă, fie în Rusia, fie în Belarus.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 10:00: „Fiecare este unde trebuie. Eu sun la Kiev. Echipa mea este cu mine. Apărarea teritorială este pe teren. Sunt eroii noștri. Voi nu dați înapoi! Noi nu dăm înapoi! Rămân aici. Rămân la Kiev. Nu mă ascund. Și nu mi-e frică de nimeni. Oricât de mult este nevoie pentru a câștiga acest Război Patriotic.”, a declarat Zelenski.

captura

…………………………………………………………………………………………………

Update 9:30: Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

„Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

……………………………………………………………………………………………….

Update 9:25: Ucraina anunță că a mai ucis un general rus. Vitali Gherasimov era șeful statului major al Armatei 41 ruse. Generalul-maior a fost ucis în zona Harkov.

……………………………………………………………………………………………..

Update 9:11: Rusia a făcut o listă cu „țările neprietenoase”. România se află pe această listă, fiind considerată o țară ostilă.

……………………………………………………………………………………………

Update 9:03: Impunerea unei zone de interdicție aeriană asupra Ucrainei a fost un subiect controversat în ultimele zile și unul împotriva căruia liderii occidentali s-au opus.

Cu toate acestea, un fost șef militar britanic a declarat că și-a schimbat modul de gândire în această chestiune și crede că ar putea fi necesar.

……………………………………………………………………………………….

Trupele ruse nu au reușit să pătrundă în Kiev dar s-au regrupat și pregătesc un nou asalt.
Militarii ruși atacă orașele de la periferia Kievului și continuă să lanseze atacuri de rachete asupra capitalei Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko declara aproape de miezul nopții că primii voluntari ai Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei se aflau deja pe poziții în vecinătatea orașului. Sunt voluntari din SUA, Marea Britanie, Suedia, Lituania, Mexic și India.

Președintele Volidimir Zelenski spune că este în continuare la Kiev, că nu se ascunde și că nu îi este frică de nimeni atâta timp cât este nevoie pentru a câștiga acest război.

Rusia a anunțat că în această dimineață la ora locala 10:00 intră în vigoare armistiții locale pentru a permite civililor să părăsească orașele ucrainene Sumi, Harkov, Cernigau și Mariupol prin culoare umanitare.

foto: UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.