Multe informații despre Ucraina. Cum facem ordine în ele?
Articol de Cosmin Boroiu, 9 martie 2022, 11:49
Multe informații despre Ucraina. Cum facem ordine în ele? În contextul acutizării și prelungirii conflictului armat din Ucraina, suntem inundați de știri și informații despre această situație. Din nefericire, în condiții de supraabundență informațională, dezinformarea sau erorile neintenționate se strecoară mult mai ușor. Îți propun câteva măsuri prin care te poți asigura că informațiile credibile te pot găsi pe tine și tu pe ele.
1. Fii proactiv
În special pe rețelele sociale, este foarte ușor să dai peste informații înșelătoare, din surse neverificate. Nu aștepta să se întâmple asta. Creează-ți un spațiu sigur, de informație verificată. Cum poți face asta? Alege câteva publicații sau agenții de presă internaționale, în care ai încredere, intră pe site-ul acestora și abonează-te la newsletter-ele pe care le oferă. Newsletter-ul este un email, aproape întotdeauna gratuit, pe care îl primesc zilnic sau mai rar cei care se abonează prin indicarea adresei lor de email. Informația conținută de newslettere este esențializată și verificată.
Dacă ești genul care petrece mai mult timp pe rețelele sociale, o idee bună să este să dai follow jurnaliștilor și fotografilor despre care știi că raportează de la fața locului. Publicația NiemanLab a făcut o listă cu o serie de conturi verificate pe care le poți urmări.
2. Urmărește faptele
Nu uita că există numeroase organizații de fact-check-ing, atât în România, cât și în alte țări, care verifică acuratețea informațiilor despre conflictul din Ucraina. Poți citi concluziile lor în română, engleză și alte limbi de circulație internațională. Dacă ai îndoieli privind o anumită informație, poți să o cauți pe Google alături de cuvintele „fake news” sau „fact-check” sau „verificat”, „adevărat sau fals” pentru a vedea dacă a fost demontată de fact-check-eri sau este credibilă. O listă de fake news despre Ucraina, demontate de către organizații independente și actualizată permanent, găsești pe https://ukrainefacts.org/.
3. Fii reținut
Nu contribui la confuzia de pe rețelele sociale. Nu distribui poze și filmări a căror acuratețe nu este verificată. Nu avea încredere în mesajele/ pozele distribuite intensiv prin mesaje private, de exemplu, pe whatsapp. Chiar dacă tentația e mare să distribui știri care sunt emoționale, senzaționale sau chiar înspăimântătoare, din dorința de a-i avertiza sau ajuta pe cei din jur, așteaptă ca acele informații să se confirme mai întâi. Uneori, sub presiunea informațiilor de tip breaking news, și jurnaliștii pot greși în primele minute sau ore. Așteaptă eventuale detalii sau reveniri asupra informațiilor inițiale.
Atât pentru azi, dar voi mai reveni cu inspirație pentru un mediu de informare mai curat.
Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!