LIVE Hartă, foto & video: A 15-a zi de razboi

UUPDATE 16.00 -Tancurile ruse erau joi la marginea de nord-est a capitalei ucrainene Kiev, pe care trupele ruse încearcă să o încercuiască după ce au intrat în suburbiile sale de la nord şi vest, transmite France Presse.

O echipă a acestei agenţii a observat coloane de fum ridicându-se deasupra satului Skibin, la câteva sute de metri de ultimul baraj al forţelor ucrainene înainte de intrarea în Kiev prin partea de nord-est.

Soldaţi ucraineni au declarat echipei France Presse că au dus lupte grele noaptea trecută pentru a menţine controlul asupra ultimei porţiuni a autostrăzii către capitală, care este principala intrare dinspre nord-est.

Operaţiuni militare sunt în desfăşurare la Skibin, a spus unul dintre soldaţii ucraineni, susţinând că o coloană de tancuri ruse a fost parţial distrusă.

Către ora prânzului, o ploaie de rachete Grad s-a abătut peste satul golit de locuitori Velika Dimerka, la circa cinci kilometri de limita capitalei Kiev, sat de care trupele ruse se apropie şi unde forţele ucrainene menţin doar o prezenţă minimă.

De când a început invazia, pe 24 februarie, trupele ruse au avansat pe mai multe fronturi în jurul Kievului, astfel că ucrainenii se tem de o încercuire mai mult sau mai puţin rapidă a capitalei.

Autorităţile ucrainene mai au acum acces doar la şoselele către sud pentru evacuarea civililor şi aprovizionarea oraşului.

Potrivit CNN, administraţia regională din Kiev a avertizat că mai multe artere rutiere din afara capitalei sunt periculoase din cauza luptelor grele, inclusiv autostrada către vest în direcţia oraşelor Jitomir şi Makarov. Lupte sunt semnalate mai nou şi în aşezările din jurul localităţii Brovari, aflată la est de capitală peste râul Nipru.


UPDATE 15.00 –  Jumătate din populaţia aglomerării urbane Kiev a fugit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, relatează AFP.

„Din informaţiile noastre, un locuitor din Kiev din doi a părăsit oraşul. Astăzi, ceva mai puţin de două milioane de locuitori se află aici”, a declarat el la televiziunea ucraineană.

„Totuşi, Kievul s-a transformat în fortăreaţă”, a spus Vitali Kliciko, în a cincisprezecea zi a invaziei ruse. „Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control s-a întărit”, a adăugat el.

Aglomeraţia urbană Kiev număra 3,5 milioane de locuitori înainte de începutul conflictului cu Rusia.

Photo: Nemesh Yanosh / UNIAN

UPDATE 12.15 –  În Antalya s-au încheiat, joi, discuţiile dintre ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

În timpul unei conferinţe de presă organizate după negocieri, Dmitro Kuleba a menţionat că discuţiile au durat aproximativ o oră şi jumătate. Ministrul a subliniat că speră ca Lavrov să discute în Rusia cu decidenţii în privinţa deschiderii unor culoare umanitare, astfel încât acestea să funcţioneze. „Sper ca Federaţia Rusă, din considerente umanitare, din compasiune faţă de cei care suferă din cauza bombelor sale la Mariupol, inclusiv copii, să permită funcţionarea culoarelor umanitare” – a declarat Dmitro Kuleba, potrivit imaginilor transmise de postul public Perşi Kanal.


UPDATE 11.00 – Discuţiile dintre ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au început joi în sudul Turciei, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului, a confirmat un diplomat turc pentru France Presse.

Întâlnirea este prima la acest nivel de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

Kuleba va insista pe trei puncte cheie, conform unui comunicat al ministerului său: „o încetare imediată a focului, o ameliorare a situaţiei umanitare la Mariupol, Harkov, Sumî, Volnovaha şi alte oraşe ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”.


Armata ucraineana anunta in aceasta dimineata ca ofensiva Rusiei incetineste.
Statul major ucrainean sustine ca in unele zone fortele rusesti si-au pierdut puterea de lupta si aduc rezerve.

Rusii continua sa inconjoare Kievul si sa intareasca unitatile in jurul localitatii Mikolaiv din sudul Ucrainei.
S-au raportat si atacuri din orasele din est Harkov si Izium precum si in Sumi si Oktirka in nord-est.

Astazi in Turcia ar trebui sa aiba loc discutii intre cele doua parti.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a sosit la Antalya.
Kuleba urmeaza sa se intalnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Ieri, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea ca in orice negociere, scopul lui este să pună capăt războiului. Se pot face compromisuri, dar ele nu trebuie să fie trădarea tării mele, a spus Zelenski si a adăugat că si cealaltă parte ar trebui să fie pregătită să facă compromisuri.

Zelenski mai spune ca bombardarea unui spital de copii din portul strategic Mariupol in Ucraina este o crima de razboi. „Ce fel de tara este Rusia care se teme de spitale si maternitati si le distruge?” se intreaba Zelenski care denunta atrocitatile comise in Mariupol, oras supus blocadei rusesti de peste o saptamana.
In schimb Rusia sustine ca acuzatia Ucrainei ca a bombardat un spital de copii din Mariupol este o stire falsa deoarece cladirea este o fosta maternitate care fusese preluata de mult timp de trupe.

Foto: Reuters via UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.