Aplauze pentru poet – un proiect inedit de promovare a poeziei
Articol de cristina.toma, 10 martie 2022, 21:11
Românii au o înclinație către poezie însă, în ultimii treizeci de ani s-au cam dezis de ea.. Dacă înainte mergeam cu plăcere la spectacole în care mari actori recitau din Eminescu, Arghezi sau Nichita iar un bilet era greu de găsit, concretul zilei ne-a absorbit cu totul iar poezia a căzut cumva în uitare și deșuetudine..
Nevoia de poezie există însă nu putea trece neobservată. Din această nevoie a luat naștere și proiectul ”Aplauze pentru poet/ A hand for poet” realizat de o echipă coordonată de Ovidiu Miculescu – producător general şi Oltea Şerban-Pârâu – producător executiv. Filmările s-au desfășurat în spaţii consacrate precum Sala ArCuB, Opera Naţională din Bucureşti sau ICR Londra, producţiile fiind semnate de Virgil Oprina – director de imagine / montaj, Attila Vizauer – regia artistică. Pentru filmările de la Sibiu imaginea a fost semnată de Alexandru Condurache.
Mari actori, iubiti de publicul de toate vărstele precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Mihai Mălaimare, Constantin Chiriac, Cristian Şofron s-au alăturat proiectului „A Hand for the Poet” produs de asociaţia culturală The Culture Club, cu sprijinul JTI, partener principal Pro Contemporania.
„Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” contine o serie de recitaluri care punctează repere poetice din cultura română.
A doua etapă a proiectului, lansată astăzi, la Teatrul National I.L Caragiale îi aduce în prim plan pe George Topârceanu, Ion Minulescu, Octavian Goga, Nicolae Labiş, Vasile Voiculescu, Radu Stanca. Totodată, în lectura actorilor amintiți, se adaugă noi înregistrări din creaţia poeţilor Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Lucian Blaga, George Bacovia, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu celor prezentate în prima etapă, lansată anul trecut, în interpretarea actorilor Ion Caramitru, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu, Cătălin Frăsinescu. O parte dintre aceste poezii sunt prezentate pe platformă şi în limba engleză, în lectura lui Michael Pennington şi Anamaria Marinca.
Recitalurile, filmate pe întregul parcurs al anului 2021, sunt prefațate de o scurtă prezentare scrisă a fiecărui poet și ilustrate cu fotografii de arhivă, fragmente de manuscris şi comentarii bilingve despre arta sa poetică.
Ovidiu Miculescu ne-a mărturisit că la o simplă căutare pe internet poezia românească clasică aproape că nu exista iar traducerile – atâtea câte existau nu erau perfecte, deși inițiativele fuseseră lăudabile. Însă cultura română, literatura în special merită mai mult, merită să fie cunoscută și de publicul care nu este vorbitor de limba română. Așa că la proiectul ”Aplauze pentru poet” au fost initiate colaborări serioase cu Muzeul Național al Literaturii si cu Universitatea București. Vor urma traduceri în franceză, germană, spaniolă dar si alte limbi europene.
În prima săptămână după ce platforma a fost lansată online a avut peste o sută de mii de accesări cu o medie de 16 minute pentru fiecare utilizator.
Și pentru actori, proiectul a fost o provocare dar l-au simțit și ca pe o revenire la normalitate.
Iar dacă se spune că ”frumusețea va salva lumea” putem parafraza ”Poezia va salva lumea”.
Proiectul „Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” poate fi accesat online la adresa aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.
Credit foto: Virgil Oprina