VIDEO: Tudorel Andrei – „În București este o rată de recenzare foarte mare”!

Despre detaliile legate de recensământ a aflat Alex Minculescu de la Tudorel Andrei (Președinte INS) și Vladimir Alexandrescu (Consilier presă INS), invitați în matinalul București FM pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Zoom.

„Recensământul este organizat în același timp la nivelul Uniunii Europene și la nivelul întregii lumi. Se calculează populația rezidentă a fiecărei țări, dar și a Uniunii Europene. Asta înseamnă că aceeași persoană nu trebuie să fie înregistrată în România și în altă țară a UE. De aceea trebuie să înțelegem conceptul de reședință obișnuită. Importantă este limita de 12 luni – dacă e plecată în străinătate și nu stă mai mult de 12 luni, atunci se înregistrează în populația României.

Dacă stă mai mult de 12 luni, atunci e inclusă în populația rezidentă a altor țări. La fel și cu persoanele care vin din alte țări. Este o acțiune esențială, crucială pentru noi, întrucât populația rezidentă va fi folosită pentru repartizarea diverselor fonduri. Din acest motiv participarea este esențială”, explică Tudorel Andrei.

Dacă vrei să afli de ce sunt importante întrebările de etnie și limbă maternă, ce țări din UE organizează recensământ în anul 2022, cum explică fiecare parte din chestionar, ce spune despre autorecenzarea bătrânilor și cum se identifică persoanele care vor fi recenzori, vezi VIDEO.

„Din momentul în care persoana a dat validare pe chestionar, prelucrarea datelor se face la nivelul de mai multe înregistrări și nu individual. Datele sunt folosite strict în sens statistic. Datele de recensământ sunt folosite strict în interes statistic. Suntem interesați și care e migrația internațională. Cam din ce localități merg în afara țării. Ele nu sunt doar curiozități, el stau la baza viitoarei decizii la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Până acum, în București este o rată de recenzare foarte mare”, punctează președintele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.