LIVE Hartă, foto & video: Război în Ucraina!

Update 15:35: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a ținut o conferință de presă după Summit.

„Azi, am decis că vom furniza mai mult ajutor Ucrainei și vom reîntări apărarea statelor NATO. Liderii au aprobat patru noi grupuri de luptă NATO în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, deci vom avea 8 în total, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Azi am decis să furnizăm Ucrainei susținere cibernetică și de alte tipuri. Avem responsabilitatea că războiul nu se dezvoltă mai departe, pentru că ar avea consecințe majore.”

arhiva

……………………………………………………………………………………………………

Update 14:40: O navă rusească de mari dimensiuni a fost distrusă de ucraineni în portul Berdiansk.

…………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Președintele Zelenski a declarat, în această dimineață, în Parlamentul suedez, că Ucraina merită un loc în Uniunea Europeană.

„Nu luptăm doar pentru poporul ucrainean, ci pentru securitatea Europei și am arătat că merităm să fim un membru cu drepturi depline al UE”.

Sursa foto: Володимир Зеленський /facebook

…………………………………………………………………………………………………….

Update 12:45: Se pare că mii de locuitori din districtul Levoberezhny din Mariupol sunt duși cu forța în Rusia, a afirmat Consiliul municipal Mariupol.

Consiliul susține că 15,000 de locuitori din oraș au fost deportați ilegal până în prezent, în timp ce războiul din Ucraina intră în a 29-a zi.

Cei care au fost deportați au fost mai întâi duși într-o așa-numită tabără de filtrare înainte de a fi forțați să iasă cu autobuzele din regiune.

………………………………………………………………………………………………….

Update 11:50: Rusia a prelungit restricțiile asupra traficului său aerian civil în apropiere de granița cu Ucraina.

Pe de altă parte, armata ucraineană afirmă că atacurile aeriene rusești s-au intensificat, într-o singură zi fiind înregistrate peste 250 de zboruri.

……………………………………………………………………………………………

Update 11:30: „De la începutul războiului, în urmă cu o lună, unul din doi copii a trebuit să își părăsească locuințele. Este o situație pe care nu am mai văzut-o până acum și este aproape imposibil de gestionat. Dacă războiul nu se oprește, dacă atacurile nediscriminatorii nu încetează, vom vedea mai mulți copii smulși din casele lor”, , a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder.

………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Forțele armate ucrainene spun că au distrus o navă rusească în portul Berdyansk.

…………………………………………………………………………………………

Update 10:30 „Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina. În primul rând, e vorba de ajutor umanitar în Ucraina și pentru cei care fug din fața războiului. Vrem să discutăm și lucruri care pentru noi sunt extraordinar de importante, precum consolidarea flancului estic.”, a declarat Klaus Iohannis înaintea Summitului extraordinar al NATO.

arhiva

………………………………………………………………………………………….

Update 9:50: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că un atac chimic al Rusiei în Ucraina „ar schimba enorm natura” conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine, relatează EFE.

„Nu voi specula dincolo de faptul că NATO este mereu dispusă să apere, să protejeze şi să reacţioneze la orice fel de tip de atac împotriva unei ţări aliate”, a declarat Stoltenberg pentru presă, la sosirea sa la summitul extraordinar NATO la care liderii alianţei vor discuta criza din Ucraina.

arhiva

………………………………………………………………………………………………….

Update 9:45: Într-o lună de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, din 24 februarie și până miercuri la ora 24:00, la nivel național, au intrat în România 527.553 cetățeni ucraineni, a informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Miercuri, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.217 de persoane, dintre care 8.910 cetățeni ucraineni (în scădere cu 4,1% față de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.855 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova 2.692 (scădere cu 17,9%).

Sursa foto: World Vision Romania/facebook

………………………………………………………………………………………………..

Orașe importante ale Ucrainei sunt distruse de bombardamentele zilnice. Proiectilele rusești cad peste cartiere de locuințe, centre comerciale, școli și spitale. Statele Unite au anunțat oficial că Rusia comite crime de război în Ucraina. Azi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski așteaptă decizii importante la summit-urile NATO, UE și G7 care se desfășoară la Bruxelles.

Marea Britanie va furniza Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete defensive şi aproape 30 de milioane de lire sterline pentru a sprijini acoperirea BBC în regiune şi pentru plata soldaţilor şi piloţilor ucraineni, informează Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson va anunţa noul pachet de sprijin joi, la reuniunile liderilor NATO şi G7, semnalând totodată dorinţa de a consolida în continuare capabilităţile de apărare ale Ucrainei, a informat miercuri biroul său.

OMS a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu un o lună, informează dpa. Aceste atacuri, două până la trei în fiecare zi, au provocat 15 morţi şi 37 de răniţi, potrivit unui comunicat al OMS, în care aceste atacuri sunt condamnate ‘în cei mai fermi termeni posibil’.

Potrivit OMS, aproape şapte milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina. Numărul celor care au fugit în ţările vecine se apropie rapid de pragul de patru milioane. Mulți lucrători din domeniul sănătăţii se numără printre persoanele strămutate sau nu pot lucra.

Un apel iniţiat de Rusia privind accesul la ajutor şi protecţia civililor în Ucraina care nu menţionează rolul Moscovei în criză nu a trecut miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, în contextul în care numai Rusia şi China au votat în favoarea propunerii, iar ceilalţi 13 membri s-au abţinut, relatează Reuters.

‘Dacă Rusiei i-ar păsa de situaţia umanitară, nu ar mai bombarda copii şi ar opri tacticile de asediu. Însă nu face asta’, a declarat Consiliului, după vot, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward. Rusia neagă că atacă civili.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.