Ascultă Radio București FM Live

LIVE Foto & Video: Război în Ucraina! Ocupanţii ruşi bombardează din nou oraşele ucrainene

Articol de bucurestifm, 28 martie 2022, 09:58 / actualizat: 28 martie 2022, 15:46

UPDATE 15:00 –  Tentativele de extragere a civililor din zonele din Ucraina aflate sub bombardamentul rusesc au încetinit, vicepremierul ucrainean anunţând că astăzi nu au mai fost deschise niciun coridor umanitar.

Irina Vereşciuc a declarat că acest lucru s-a întâmplat în urma avertismentelor potrivit cărora forţele ruse ar putea înscena provocări pe rutele planificate a fi folosite în acest scop.


UPDATE 13:30 – Kremlinul a anunţat luni că negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe marţi şi a apreciat că este important ca dialogul să aibă loc faţă în faţă, în ciuda progreselor slabe de până acum, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a convenit telefonic duminică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan ca tratativele să aibă loc la Istanbul.

Turcia speră ca negociatorii să cadă de acord asupra unui armistiţiu.

Ankara anunţase că negocierile ar putea începe de luni, dar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că este puţin probabil, deoarece echipa de emisari ai Moscovei ar putea ajunge la Istanbul abia marţi.

Peskov a adăugat că la negocierile de până acum nu s-au înregistrat progrese substanţiale şi nu s-a avansat nici în direcţia unei eventuale întâlniri a lui Putin cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.


UPDATE 13.00 – Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a prezentat luni un raport despre bilanţul pierderilor înregistrate în timpul războiului din Ucraina de Forţele Armate ale Federaţiei Ruse.

Potrivit unor date actualizate luni, 28 martie, la ora 10:11, aproximativ 17 mii de militari ruşi au murit în acest război, iar 302 sisteme de artilerie au fost distruse de forţele ucrainene, anunţă Statul Major, referindu-se la pierderile înregistrate de Rusia de la declanşarea războiului şi până astăzi.

”De la începutul invaziei de mare amploare lansată asupra Ucrainei de Rusia, pierderile de personal militar în rândul invadatorilor ruşi s-a ridicat la 17.000. În acelaşi timp, armata rusă a pierdut 302 piese de artilerie”, relatează RBC-Ucraina, cu referire la comunicatul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, postat pe Facebook.

Pierderile estimate că s-au înregistrat în rândul trupelor inamice, în urma luptelor, până luni, 28 martie sunt:

  • personal militar – în jur de 17.000 de persoane;
  • tancuri – 586;
  • vehicule blindate de luptă – 1.694;
  • sisteme de artilerie – 302;
  • MLRS (Multiple Launch Rocket System) – 95;
  • sisteme de apărare aeriană – 54;
  • aeronave – 123;
  • elicoptere – 127;
  • tehnică şi alte echipamente auto – 1.150;
  • nave/bărci – 7;
  • rezervoare cu combustibil şi lubrifianţi – 73;
  • UAV-uri de nivel operaţional şi tactic – 66;
  • tehnică şi echipamente speciale – 21;
  • lansatoare OTRK/TRK – 4.

UPDATE 12.00 – Primarul din Mariupol, port ucrainean la Marea Azov, a afirmat luni că toţi civilii trebuie să fie evacuaţi din oraşul încercuit de forţele ruse, pentru a le permite să evite o catastrofă umanitară, relatează Reuters.

Vadim Boicenko a declarat că 160.000 de civili încă se află blocaţi în Mariupol, lipsit în prezent de încălzire şi curent electric după mai multe săptămâni de bombardament din partea forţelor ruse.

El a precizat că 26 de autobuze aşteaptă să evacueze civilii din Mariupol, oraş care în mod obişnuit are o populaţie de 400.000 de persone, dar că forţele ruse nu au fost de acord să le garanteze trecerea în siguranţă.

”Situaţia în oraş rămâne dificilă. Oamenii sunt dincolo de linia catastrofei umanitare. trebuie să evacuăm complet Mariupolul”, a spus Boicenko la postul naţional de televiziune. Edilul a adăugat: ”Federaţia Rusă se joacă cu noi. Suntem în mâinile invadatorilor”.

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, neagă că ia civilii drept ţintă şi dă vina pe Ucraina pentru repetatele eşecuri în a crea coridoare sigure pentru civilii blocaţi în Mariupol.

Oraşul este considerat un punct strategic esenţial pentru armata rusă, pentru a crea o punte între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Ucraina nu a anunţat niciun plan de a crea coridoare sigure în ţară luni, subliniind că se teme de atacuri ale forţelor ruse.

”Serviciile noastre de informaţii au raportat posibile ‘provocări’ din partea ocupanţilor asupra rutelor coridoarelor umanitare. Aşadar, din motive de siguranţă publică, nu deschidem vreun coridor umanitar astăzi”, a explicat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.


UPDATE 10.00 – Războiul din Ucraina a cauzat pagube în valoare de 63 de miliarde de dolari la infrastructura ţării, indică o estimare realizată de Kyiv School of Economics, transmite luni BBC.

Potrivit estimării, care a calculat impactul economic al invaziei ruse în Ucraina până la 24 martie, cel puţin 4.431 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, distruse sau capturate, plus 92 de fabrici şi depozite şi 378 de şcoli.

În plus, 12 aeroporturi au fost distruse, avariate sau capturate, precum şi şapte hidrocentrale sau termocentrale.

De la precedenta estimare, publicată la 17 martie de Kyiv School of Economics, s-au înregistrat pagube de 3,5 miliarde dolari.

La 11 martie, viceministrul economiei ucrainean Denis Kudin declara că războiul a cauzat deja pagube în valoare totală de 119 miliarde de dolari. În această estimare erau incluse atât pagubele directe, cât şi cele indirecte, precum pierderea unor afaceri.


Ocupanţii ruşi bombardează din nou oraşele din Ucraina, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei Prezidenţiale Ucrainene.

„Atacuri cu rachete cu pabuge totale au fost lansate din nou asupra oraşelor Luţk, Harkiv, Jitomir, Rivne. În fiecare zi sunt din ce în ce mai multe rachete lansate de ruşi. Oraşul Mariupol este ţinta unor bombardamente continue. Ruşii nu mai dau dovadă de comunicare, umanism, civilizaţie… Doar rachete, bombe şi tentative de a şterge Ucraina de pe faţa pământului… Europei asta sigur îi place?”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei Prezidenţiale ucrainene.

 

Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 17:52

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creştere, în care sunt folosite apeluri...

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:59

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la vernisajul expoziţiei tematice ‘Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară‘,...

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:12

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că miercuri vor organizate, de Ziua Forţelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate...

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:41

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte

Poliţiştii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanţei...

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:33

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!

Prosecco, un Norvegian de Pădure alb, a dus mai departe tradiția de familie câștigând în acest weekend Cupa Scandinaviei 2025 –...

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:16

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier

Centrul Infotrafic al Poliției Române informează că pe autostrada A1 București – Pitești, kilometrul 17, localitatea Ciorogârla,...

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 13:35

Sunetele care „slăbesc”: Undele sonore pot influența formarea celulelor adipoase, arată un nou studiu japonez

O echipă de cercetători de la Universitatea Kyoto a descoperit că undele sonore – inclusiv cele din viața de zi cu zi – pot influența direct...

Sunetele care „slăbesc”: Undele sonore pot influența formarea celulelor adipoase, arată un nou studiu japonez
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 12:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, în perioada 14 – 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de...

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%