„Pentru tine”: Algoritmul TikTok direcționează utilizatorii către fake news despre Ucraina!
Articol de Vicentiu Andrei, 30 martie 2022, 13:32
Bine te-am regăsit!
Rețelele sociale te pot împinge activ către dezinformare prin sistemul lor de recomandări, care ar trebui să îți afișeze conținut relevant pentru interesele tale.
Un experiment realizat de către NewsGuard, o organizație a jurnaliștilor dedicați combaterii dezinformării, arată că este nevoie de doar 45 de minute de activitate pe TikTok pentru ca un utilizator nou să fie expus unei cantități notabile de fake news despre războiul din Ucraina.
Concret, jurnaliștii au creat un cont nou, fără un istoric prealabil de căutare. Acest cont a folosit recomandările automate ale platformei TikTok pentru a vizualiza clipuri video despre războiul din Ucraina.
A fost nevoie de numai 45 de minute pentru ca în newsfeed-ul respectivului cont să se regăsească un mix de informații din surse credibile, dar și de conținut fake, fără să fie evidentă diferența dintre cele două categorii. Jurnaliștii au putut identifica o serie de afirmații înșelătoare și fake news care au fost demontate deja de către fact checkerii profesioniști, dar care continuă să circule în mediul online.
Nu este prima oară când TikTok este acuzat că expune utilizatorii la conținut extremist sau fake. Publicația Wall Street Journal a făcut un experiment în acest sens, în care a creat peste 100 de conturi automate de TikTok (boți), pe care le-a înzestrat cu preferințe și interese specifice. Boții au început să urmărească conținutul video recomandat în pagina „Pentru tine”. În mai puțin de două ore, algoritmul a reușit să identifice cu înaltă precizie caracteristicile acestor utilizatori artificiali și să le livreze conținut video personalizat în măsură de peste 90%.
Mai mult decât atât, sistemul de recomandări a ajuns să direcționeze boții respectivi către un conținut marginal, care este, sub o formă sau alta, dăunător sau extrem. De exemplu, boții programați să urmărească subiecte politice au ajuns la teorii ale conspirației promovate de adepții mișcării QAnon.
Nici copiii noștri nu sunt feriți de această problemă. Tot NewsGuard a descoperit că TikTok le sugerează copiilor și adolescenților dezinformare și conținut înșelător despre pandemia de COVID-19, în doar câteva minute de la crearea contului pe platformă. Chiar dacă TikTok a implementat măsuri care îi redirecționează pe cei care fac căutări anume despre conținut fake cu privire la pandemie, algoritmul său hipersensibil se pare că promovează oricum respectivul conținut.
Aceste exemple contribuie la ideea că nu trebuie să apelăm la rețelele sociale pentru informare.
Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!