Clădirile monument se prăbușesc. Ce fac autoritățile locale?
Articol de Mircea Apostolescu, 8 aprilie 2022, 12:52
Numai cine nu merge de loc pe jos prin București nu a văzut că tot centrul orașului este plin de clădiri vechi și foarte frumoase, multe dintre ele monumente istorice, lăsate în paragină.
Pe multe artere reprezentative – pe Calea Victoriei, în Piața Amzei, pe Magheru, pe Regina Elisabeta și Kogălniceanu, pe Buzești, Berzei, Calea Griviței și pe multe, multe alte străzi din centru vezi adesea, pe zidurile caselor, pe lângă semnul de monument istoric, și un afiș care avertizează: „Atenție, cade tencuiala”!
De multe ori, proprietarii blochează cu sfori sau bandă de semnalizare trotuarele din dreptul imobilelor pentru a împiedică trecerea pietonilor care ar putea fi accidentați de bucățile de tencuială sau ornamentele desprinse de pe zidurile caselor respective.
Alteori, pietonii circulă cu dezinvoltură pe trotuare având deasupra capetelor adevărate săbii ale lui Damocles. Bucăți de tencuială care abia se mai țin, ornamente de la cornișe sau chiar balcoane care spânzură amenințător deasupra trotuarului. Ne-am obișnuit, însă, atât de mult cu aceste imagini, încât nici nu le mai dăm atenție și nu mai luăm în calcul pericolul la care ne expunem.
Studiu de caz: Buzești nr 2-4, Calea Griviței 115-117
Zona Buzești – Berzei – Calea Griviței este una dintre cele mai reprezentative pentru Bucureștiul sfârșitului de secol XIX și începutul de secol XX. În acele vremuri, zona era una cu o viață economică intensă. Negustori și meșteșugari cu dare de mână își zideau case impunătoare, cu prăvălii la parter. Astăzi, multe dintre aceste case, deși înscrise pe Lista Monumentelor Istorice, zac în paragină și au ajuns în pragul prăbușirii, prezentând un real pericol pentru trecători.
Potrivit unor răspunsuri ale Primăriei Capitalei și a celei din Banu Manta la solicitarea București FM, „Imobilul din str. Buzești nr. 2-4 este înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului București din anul 2015, la poziția 536, cod LMI B-II-m- B-18257”.
Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București l-a sancționat pe proprietar cu o amendă în cuantum de 4000 de lei în 2017, conform Municipalității.
Și imobilul din Calea Griviței nr. 115-117 este înscris în Lista Monumentelor Istorice a Municipiului București, tot din anul 2015, la poziția 1163, cod LMI B-II-m-B-18884. Proprietarul acesteia a fost amendat cu 8000 de lei, în anul 2018.
Deci, de 4-5 ani, Municipalitatea nu a mai luat nicio măsură cu privire la aceste două clădiri. Nici măcar în ultimul an și jumătate nu s-a mai întreprins nimic, în ciuda faptului că primarul general Nicușor Dan cunoaște foarte bine zona și este cel care a obținut o hotărâre judecătorească privind reconstruirea Halei Matache.
Primăria Sectorului 1 a răspuns la solicitarea București FM că vrea să majoreze impozitele pentru proprietarii celor două clădiri, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 91/2020 pentru aprobarea „Regulamentului privind stabilirea condițiilor de majorare a impozitului pe clădirile și terenurile neîngrijite situate pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1 al Municipiului București”.
Proprietarii imobilului din Calea Griviței 115-117 au fost deja somați „să procedeze la luarea măsurilor legale de efectuare a lucrărilor de întreținere /îngrijire a clădirii”, conform celor de la Primăria din Banu Manta.
Cât despre „imobilul din str. Buzești nr. 4, a fost demarată procedura de identificare a proprietarilor în vederea somării acestora”, se mai menționează în același răspuns de la Sectorul 1. Poate n-ar fi rău dacă Primăria Sectorului 1 ar lua legătura cu Municipalitatea, care pare să știe cine sunt proprietarii, de vreme ce i-a și amendat.
AMCCRS intervine doar pentru îndepărtarea pericolului.
Deși Primăria Capitalei are în subordine o administrație de profil – Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), aceasta nu poate interveni decât pentru înlăturarea pericolului iminent, explică directorul acesteia, Răzvan Munteanu.
În acest moment, la AMCCRS, sunt înregistrate, potrivit lui Munteanu, 40 de sesizări privind clădiri care generează un pericol iminent, cu toate că orașul este plin de imobile cu inscripții de timpul „Cade tencuiala” sau care stau să se prăbușească.
Soluția Ciprian Ciucu
Singurul care pare să vrea să facă ceva pentru a încerca să determine proprietarii să își întrețină terenurile și clădirile pare să fie edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Acesta a declarat, pentru București FM, că a împărțit Sectorul în arii de responsabilitate foarte clar delimitate pentru fiecare polițist local. Polițiștii au primit sarcina de a sesiza terenurile și clădirile lăsate în paragină. Proprietarii sunt amendați și supra-impozitați, plătind un impozit pe proprietate majorat de 5 ori.
Dacă o clădire sau un teren nu sunt sesizate, este clar a cărui polițist este responsabilitatea, a explicat Ciprian Ciucu pentru București FM.