UPDATE: Live Harta foto&video: Razboi in Ucraina

UPDATE – Guvernul Ucrainei a anunţat luni că a stabilit nouă coridoare pentru evacuarea civililor din oraşele din estul ţării, unde Rusia îşi concentrează atacurile, relatează dpa.

Una dintre aceste rute va permite vehiculelor private să plece din oraşul Mariupol, port la Marea Azov, spre oraşul Zaporojie, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram.

Oraşul Mariupol este unul dintre cele mai grav afectate de agresiunea militară rusă, fiind sub asediu de mai multe săptămâni. Civilii rămaşi în oraş nu au acces la alimente, apă şi medicamente.

Vereşciuk a adăugat că vor fi de asemenea create astfel de coridoare pentru autovehicule private dinspre oraşul Berdiansk şi alte două oraşe din regiune.

În acelaşi timp, există cinci coridoare între zonele disputate din provincia Lugansk către oraşul Bahmut, a menţionat reprezentanta executivului ucrainean.

Ea a spus că aproximativ 2.800 de civili au reuşit să părăsească duminică regiunile unde erau în desfăşurare lupte.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de sabotarea tentativelor de evacuare a civililor din oraşele asediate de forţele ruse.

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că foarte probabil forţele ruse vor încerca să preia complet controlul asupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei. În prezent, noi trupe sunt transferate din alte părţi ale Rusiei în apropierea frontierei cu Ucraina.


UPDATE – Forţele armate ruse au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, informează Reuters.

Potrivit ministerului de la Moscova, rachete Kalibr lansate duminică de Rusia dinspre mare au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia oraşului ucrainean Dnipro.

Rusia susţine că 25 de militari ucraineni au fost de asemenea ucişi în atac.

Ministerul Apărării rus nu specifică ce ţară europeană a trimis aceste sisteme S-300 Ucrainei.

Duminică, Slovacia, care a donat un astfel de sistem Ucrainei, a negat că acesta a fost lovit. Potrivit Slovaciei, astfel de informaţii sunt minciuni ale Rusiei.

Duminică după-amiaza, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (estul Ucrainei) a anunţat că aeroportul din Dnipro a fost bombardat din nou de armata rusă şi „complet distrus”. Aeroportul mai fusese lovit pe 15 martie, când pista fusese distrusă şi terminalul avariat.

Potrivit Ministerului Apărării rus, forţele militare ruse au doborât de asemenea două aparate ucrainene Su-25 lângă oraşul Izium şi au distrus două depozite de muniţii, dintre care unul se afla lângă oraşul Mikolaiv (Nikolaev) din sudul Ucrainei.


UPDATE – Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează luni dpa.

Acum, susţine Kuleba, Ucraina plăteşte pentru această greşeală. „Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc”, a spus el în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune „o înţelegere cinstită” Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului. „Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO”, a spus Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene s-a referit la articolul conform căruia un atac asupra unei ţări membre a NATO constituie un atac asupra tuturor membrilor organizaţiei. În condiţiile în care Ucraina nu este ţară membră a NATO, ea nu poate cere asistenţă în baza acestui articol.


Evoluția situației de pe câmpul de luptă – 10 aprilie – Institutul pentru Studiul Războiului din Washington

Ministrii de externe ai tarilor din Uniunea Europeana discuta astazi al 6-lea pachet de sanctiuni contra Moscovei.
O decizie privind oprirea achizitiei de petrol si gaz din Rusia este insa putin probabila.
Pentru adoptarea sanctiunilor este necesara unanimitatea insa multe state – intre care Germania, Italia, Austria si Ungaria – sunt in mare masura dependente de Rusia.
“Sanctiunile sunt importante, dar ele nu rezolva problema in Donbas. Batalia din Donbas va fi decisiva pentru rezultatul razboiului”, crede seful diplomatiei europene, Josep Borrell.
Ministrii UE urmeaza sa valideze deblocarea a inca 500 de milioane de euro pentru finantarea si furnizarea de arme pentru Kiev.

Armata ucraineana isi fortifica pozitiile in estul tarii in asteptarea unei ofensive ruse de amploare.
Corespondentii de presa relateaza ca marginile drumurilor au fost minate iar la rascruci au fost instalate obstacole antitanc.
Presedintele Volodimir Zelenski afirma azi- noapte ca ucrainenii sunt pregatiti sa raspunda actiunilor ruse.
La Odesa au fost interdictii de circulatie peste weekend de teama unui atac asemanator celui de la Kramatorsk unde lovitura unei rachete a provocat 57 de morti, potrivit ultimului bilant.
De cealalta parte Rusia anunta ca bombardamentele asupra unor tinte militare la Mikolaiv, Dnipro si Harkov continua.
Fortele Aeriene ale Ucrainei sustin ca au doborat un avion de vanatoare- bombardament Suhoi-34 care incerca sa atace Mikolaivul.
In regiunea Herson armata rusa a organizat ateliere de reparatii pentru echipamente si spitale de campanie.

foto: UNIAN(via Reuters)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.