UPDATE: Live foto&video: Razboi in Ucraina

UPDATE –  Forţele armate ucrainene au anunţat, miercuri, pe Facebook, că au doborât un avion de atac rus Su-25, informează dpa.

Cu toate acestea, în general forţele aeriene ruse şi-au redus activitatea din cauza condiţiilor meteo proaste, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

În acelaşi timp, forţele ruse atacă ţinte civile în regiunile Harkov şi Zaporojie, iar Harkov se confruntă în continuare cu bombardamente de artilerie, potrivit forţelor militare ucrainene.

De asemenea, trupele ruse bombardează portul şi instalaţiile siderurgice din Mariupol, potrivit unor surse ucrainene.

Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Kievul suspectează, de asemenea, că „nivelul galben de alertă teroristă” care a fost impus în regiunile din estul Ucrainei de la frontiera cu Rusia şi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, are drept scop de a face rapoartele despre mişcările trupelor ruse mai dificile.

În timp ce o ofensivă rusă este de aşteptat să aibă loc în Lugansk şi Doneţk în viitorul apropiat, ploaia abundentă împiedică desfăşurarea de trupe, potrivit surselor ucrainene.


UPDATE: Preşedinţia de la Varşovia a anunţat miercuri că preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei se deplasează spre Kiev, unde se vor întâlni cu omologul lor ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Cei patru şefi de stat urmează exemplul altor politicieni europeni, care au făcut vizite în Ucraina după ce forţele invadatoare ruse au fost respinse luna aceasta din nordul ţării.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a comunicat şi el pe Twitter: „În drum spre Kiev cu un mesaj puternic de sprijin politic şi asistenţă militară”, adăugând o fotografie cu ceilalţi trei preşedinţi, lângă trenul cu care urmau să călătorească.

Vizita „simbolică” va fi prilejul unor discuţii despre detaliile sprijinului pentru Ucraina, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale poloneze, Pawel Szrot, radioteleviziunii private Polsat News.

Cele patru cancelarii prezidenţiale nu au dat alte detalii despre vizită, din motive de securitate.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, intenţiona să li se alăture omologilor săi „pentru a transmite un semnal puternic de solidaritate europeană”, dar a anunţat marţi că nu ar fi fost binevenit la Kiev.

Potrivit cotidianului german Bild, Zelenski a respins planurile lui Steinmeier din cauza relaţiilor apropiate ale acestuia cu Rusia din ultimii ani şi a sprijinului acestuia pentru gazoductul Nord Stream 2, care ar fi trebuit să dubleze capacitatea de export a gazelor ruseşti către Germania, dar a fost între timp suspendat.

Cu o zi înaintea evenimentului, preşedintele american Joe Biden a afirmat că invadarea Ucrainei de către Rusia este echivalentă cu un genocid, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a promis că forţele ruse îşi vor continua ‘ritmic şi cu calm’ operaţiunile şi îşi vor atinge obiectivele.

Invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie, este numită de Moscova „operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea şi „denazificarea”‘ Ucrainei, în timp ce Occidentul şi Kievul îl acuză pe Putin de un atac neprovocat.


Zelenski: Rusia a pierdut mai multi oameni in 48 de zile de la inceputul razboiului din Ucraina decat in cei 10 ani ai razboiului din Afganistan.

Liderul de la Kiev a ironizat insistenta cu care Moscova sustine ca razboiul merge bine, intrebandu-se cum a putut aproba presedintele Vladimir Putin un plan care implica moartea atator rusi. In cea mai recenta actualizare, pe 25 martie Moscova informa ca 1.351 de soldati au fost ucisi de la începutul campaniei in timp ce Ucraina sustine ca numarul real este mai aproape de 20 de mii.

Presedintele american, Joe Biden confirma ca l-a acuzat pe omologul sau rus, Vladimir Putin de comiterea unui genocid. ‘’Da, l-am numit genocid’’, a raspuns Biden jurnalistilor in timpul unei vizite in statul Iowa, la cateva ore dupa ce a folosit pentru prima data termenul intr- un discurs despre combaterea inflatiei. Pana acum, administratia americana nu a pronuntat acest cuvant folosit de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Presedintele rus, Vladimir Putin afirma ca negocierile de pace cu Ucraina au ajuns intr-un punct mort dupa acuzatiile Kievului de crime de razboi. Liderul de la Kremlin spune ca operatiunile militare decurg conform planului conceput de statul major rus si vor continua pana cand Rusia isi va atinge telurile. Scopul principal al operatiunii, precizeaza Putin, este cel declarat de la bun început- acela de a acorda ajutor locuitorilor din Donbas. Actiunile în alte regiuni ale Ucrainei au fost necesare pentru a atrage fortele ucrainene si a distruge infrastructura, creand astfel conditii pentru intensificarea actiunilor din Donbas.

Intre timp Rusia si Ucraina isi consolideaza prezenta militara in regiunea Donbas, devenita principala tinta a Moscovei. In sud, armata ucraineana anunta o contraofensiva pentru eliberarea mai multor localitati de la granita de nord a regiunii Odesa.

foto: UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.