VIDEO: Octavian Berceanu – „Dintr-o bijuterie, autoritățile l-au transformat într-un depozit”!

Invitatul emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu.

Delta Văcărești este oaza din inima orașului. Este unică, este frumoasă și ar trebui să fie păstrată și îngrijită. Delta Văcărești a ars săptămâna trecută. Nu toată dar nu mai e mult pentru că nimeni nu se preocupă să o țină în viață. Se transformă încet, încet într-o groapă de gunoi, care va acoperi și fauna și flora.

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, spune că există un singur vinovat pentru această situație.

„Sunt depozitate sticle, aparate de uz casnic. Măcar pe porțiunea aia să fi venit Primăria Generală și să curețe. Nicio instituție a statului nu face nimic. E o delăsare totală. Oamenii care se chinuie să-l păstreze au fost legați de mâini și de picioare, legal vorbind, și acum stau pe margine”.

Autorităților pare că le place să lase în paragină, sau să radă de pe fața pământului, spații verzi, însă, în Sectorul 2, n-au avut sorți de izbândă.

„Aș face analogie cu parcul Sticlăriei din Sectorul 2 pe care l-am salvat de la tăiere. Primarul intra să taie arbori. Am reușit să conservăm parcul. Parcul este educativ acum; copii merg acolo și învață despre natură. Asta ar trebui să devină și Parcul Văcărești. Poate atrage mii de turiști. Într-un parc similar, de afară, e o plăcere să intri, oamenii intră cu ghizi…La noi, dacă mergi cu copiii, trebuie să ai doi oameni care să stea de pază. Dintr-o bijuterie, autoritățile l-au transformat într-un depozit”.

Autoritățile se culcă pe o ureche, iar ONG-urile rămân să facă treaba. Soluțiile pe care le-ar putea adopta sunt și simple și pe bani puțini.

„Primăria București trebuia să facă un concurs prin care să avem o administrație a parcului, cu rangeri, cu bani investiți. Grija a rămas la noi. Răspunderea legală este a lor. Trebuie instalații care să aducă apă, pentru pompieri, din Dâmbovița. Să ai paznici, să te îndrume spre toalete publice. Există rea voință și interes, unul privat. În marile parcuri, autoritățile au interes să taie lemn, fără bani. Delta Văcărești a ars de 3 luni de zile și nu vin autoritățile cu o infrastructură deșteaptă care să atragă turiști sau să împiedice braconajul. Și nu e greu: iei 30 de specialiști de afară și îi aduci aici”.

O hartă NASA ne-a arătat roșii. Nu de supărare, ci din cauza incendiilor care sufocă țara. Toată lumea știe de ce ard miriști, toată lumea închide ochii și tace. Doar că mai avem o problemă: ne facem rău singuri.

„Se dă foc. Foarte mulți oameni cultivă doar pe hârtie, să ia subvențiile. Faptul că trebuie să faci lucrări de primăvară e o pierdere. Preferă să dea foc și să  însămânțeze așa, un pic. Dacă ești prins, nu mai primești subvenție. Primăria nu are interes să îi scoată la suprafață pe acei oameni. Primarul împiedică instituțiile să-și facă datoria. În momentul în care dai foc la miriște, stratul cu microorganisme se reface între 100 și 150 de ani”.

În țările civilizate e curățenie. În lege! Unde-i lege, nu-i tocmeală.

„În Italia, în Germania, în Elveția, în Marea Britanie sunt 2 instituții: cea care se ocupă de finanțe și cea legată de mediu. A doua te aduce imediat în fața instanței pentru că aduci prejudiciu comunității și naturii. Acolo se penalizează imediat. Oamenilor le e frică și de un muc de țigară aruncat pe geam. La noi nu s-a dorit ca Garda de Mediu să aducă probe în fața procurorilor. Asta periclitează justiția de mediu. Nu avem ustensile: un laborator, ceva…Mafia deșeurilor aduce bani către decidenții politici”.

ONG-urile au rămas cu greutatea pe umeri și oamenii simpli care strâng gunoaie de prin parcuri.

Nouă, la radio, nu ne rămâne decât să-i aducem pe toți în fața voastră.

„Cu fiecare emisiune, oamenii își pun întrebări. Avem oameni  care își schimbă comportamentul. Copiii întreabă pe părinți: Mamă, autoturismul ăsta nu poluează? Generațiile se schimbă, modul în care folosim mâncarea, modul în care cerem autorităților să ne gestioneze deșeurile se schimbă”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.