Brancusi licitat la Bucuresti
Articol de , 8 septembrie 2014, 18:45
Doi colecţionari privaţi români şi-au exprimat interesul de a cumpăra capodopera “Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi, iar ofertele lor sunt în jurul sumei la care este evaluată lucrarea, 20 de milioane de euro, a declarat directorul casei de licitaţii Artmark, Alexandru Bâldea, luni, la o întâlnire cu presa.
Statul român are la dispoziţie o lună pentru a îşi exercita dreptul de preempţiune în cumpărarea operei. Întrucât capodopera este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat în 3 septembrie procedura de înştiinţare a Ministerului Culturii în vederea exerciţiului preempţiunii, conform obligaţiilor legale.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat luni că sculptura lui Brâncuşi trebuie să rămână în proprietatea statului român, motiv pentru care a prezentat premierului un memorandum în care se propune începerea discuţiilor pentru cumpărarea operei de artă.
Kelemen Hunor a adăugat că în memorandum este menţionată suma de 20 de milioane de euro.
Realizată în 1907, “Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum “Sărutul” şi “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.
Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romaşcu, un bun prieten al lui Brâncuşi, care i-a vândut direct lucrarea acestuia şi, în perioada comunistă, statul român, care a luat în mod abuziv “Cuminţenia Pământului”, expusă timp de 50 de ani la Muzeul Naţional de Artă a României.
În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu.
Cea mai importantă tranzacţie recentă a unei opere de Brâncuşi este adjudecarea în 2009 de către Casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn “Madame L.R.” pentru preţul de 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse).
În cazul în care statul român nu îşi va exercita dreptul de preempţiune în legătură cu achiziţionarea operei lui Brâncuşi, în perioada legală de o lună, opera va putea fi vândută ori prin licitaţie, ori prin negociere directă, în funcţie de dorinţa proprietarilor, au subliniat reprezentanţii Artmark