VIDEO: Sorin Mierlea – „Putem sancționa produsele și ele pot fi retrase de pe piață”!

Invitatul emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Comisarii ANPC ies pe teren. Nu, numai cei autorizați, ci și cei care nu au la ei carnețel și sancțiuni. Ceilalți suntem noi, cei care mergem la cumpărături de sărbători. Suntem critici și trebuie să cumpărăm numai ceea ce este bun și sănătos sau așa ar trebui să se întâmple.

Dacă nu suntem mulțumiți avem unde reclama. Trebuie doar să o facem. InfoCons ne stă la dispoziție, spune președintele Sorin Mierlea.

„Este o zi importantă pentru întreaga comunitate. Suntem 19 milioane de comisari ANPC, când cumpărăm. Am lansat și o aplicație gratuită. Este totul tradus dacă pleci în străinătate, oriunde în lume, în română și engleză. Sunt și numerele de urgență pe care le puteți apela în țara în care mergeți. Sunt și toate avizele pentru unitățile de cazare, dacă le au. Este gratuită. Suntem cetățeni europeni și avem drepturi dar degeaba le avem dacă nu și beneficiem de ele”.

Un punct în plus pentru un cumpărător responsabil ar fi să scăpăm de idei preconcepute, însă atenția să fie arma noastră principală.

„Nu întotdeauna un lucru bun e scump sau un lucru prost este ieftin. Ideea este să cumpărăm salam cu carne. O masă de Paști poate ajunge la multe calorii. Trebuie să fim atenți de la vopseaua de ouă până la muștar. Să știm ce ne dorim și atunci știm că nu facem rău nimănui. Jucăriile să aibă marcajul CE și să citim cu atenție eticheta. Să păstrăm și bonul fiscal 30 de zile. Cam 30% dintre produse sunt ceea ce ne-am dori. Putem sancționa produsele și ele pot fi retrase de pe piață”.

Ar mai trebui să fim responsabili pentru noi, dar și pentru cei din jurul nostru. Dăm exemplul altor țări, însă nu urăm acest exemplu.

„Cumpărăm din spații amenajate, nu din spatele blocului. Să fim atenți la modul de depozitare a produselor, să cumpărăm cu cardul și să păstrăm bonul fiscal ca să putem face o reclamație. Vrem o țară ca afară, să ne mișcăm și să aducem normalitatea la rang de normalitate, nu să fie o excepție”.

Prețurile cresc de la o zi la alta, însă, nu tot ceea ce este scump este și bun sau de calitate iar piața este exemplul primar.

„Prețul este dat de piață și nu putem inteveni. Important este să cumpărăm roșii care nu au tot felul de substanțe, să fim siguri că sunt românești. Pentru asta, autoritățile trebuie să facă mai multe controale. Dacă nu au certificat de producător, să nu cumpărăm. Dacă nu ne dă bon fiscal, ne trezim că este un lot suspect, de cine știe unde”.

O țară ca afară o facem noi. Luăm exemple și le punem în aplicare. O vom avea, când vom fi responsabili, instruiți și când vom fi siguri că legile sunt și pentru noi.

„Trimitem la autorități pentru control. Important este ca cetățeanul să sesizeze. Trebuie să avem acest mecanism de civism minimal. Lumea trimite mesaje. Cam câteva mii de sesizări pe lună dar departe de media europeană. Însă lucrurile s-au schimbat sută la sută față de anii anteriori”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.