Care e cel mai scump ceai din lume?

Da Hong Pao, tradus prin “Marea Mantie Roșie”, este varietatea Camellia sinensis produsă în munții Wuyi din nord-vestul provinciei chineze Fujian, o zonă cu un trecut bogat în cultivarea ceaiului și desemnată, în 1992, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. În această regiune vulcanică solul este stâncos, iar plantele trebuie să își înfășoare rădăcinile în jurul rocilor pentru a găsi nutrienții și apa de care au nevoie.

În munții Wuyi Există doar 6 arbuști autentici Da Hong Pao, iar ceaiul obținut din aceștia este rar și scump – de aici prețul uriaș al celui vândut în 2002. Autoritățile au interzis culegerea frunzelor de ceai  Anual, se produceau doar 400 g de ceai din arbuștii de ceai.

În 2002, 20 de grame de ceai Da Hong Pao, rezervat cândva doar pentru împărat, au fost licitate pentru 28.000 USD în Guangzhou. Aproximativ 1400 de dolari pentru un singur gram.

O legendă spune că acest ceai a fost dăruit unui împărat și i-a vindecat mama bolnavă. În semn de mulțumire, împăratul a trimis mantii roșii care să împodobească planta de ceai.

Potrivit unei alte legende, un elev a băut ceai Da Hong Pao pe drumul său către examen și a fost singurul din clasă care l-a trecut; așadar, s-a întors la arbuștii de ceai pentru a-și lăsa pelerina roșie deasupra lor.

Celebritatea acestui ceai a determinat autoritățile în anul 2007 să interzică culegerea liberă a frunzelor, pentru a permite plantei să se dezvolte. Anual, se produceau doar 400 g de ceai din arbuștii originali, dar erau rezervate înalților demnitari chinezi sau străini ori se vindeau la prețuri exorbitante.

Ceaiul Da Hong Pao este cunoscut și ca “oolong de piatră” sau “yan cha” și are o aromă minerală, fină, de rocă umedă, denumită “petricor”, care se referă la mirosul de pământ sau piatră udă, după ploaie.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.