UPDATE: Live foto&video: Razboi in Ucraina

UPDATE: Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a „campaniei militare” a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe „eliberarea completă'” a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, transmite EFE.

„Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu la postul de televiziune India Today, difuzat de instituţia pe care o conduce.

„Şi mi se pare că va fi un moment important al acestei operaţiuni speciale”, a adăugat Lavrov, primul înalt oficial din Rusia care confirmă public că marea bătălie a Rusiei pentru Donbas a început, notează EFE.

Lavrov a susţinut că Ucraina nu a ştiut „să aprecieze” retragerea trupelor ruse, în urmă cu trei săptămâni, din regiunile Kiev şi Cernigău (Cernigov), din nordul ţării, şi din regiunea Sumî, din nord-est.

„Schimbăm configurarea prezenţei noastre militare în Ucraina, acest lucru s-a anunţat imediat după reuniunea de la Istanbul (din 29 martie). (…) Am spus că, dat fiind că noi credem că (ucrainenii) au luat în calcul ceea ce ar putea constitui punctul de plecare al unui acord, noi, ca gest de bunăvoinţă, schimbăm configuraţia în regiunile Cernigău şi Kiev, însă (demersul) nu a fost apreciat, ba chiar ei au organizat imediat Bucea„, a susţinut Lavrov.


UPDATE: Forţele ucrainene au lovit un sat din Rusia situat în apropierea frontierei comune, rănind un locuitor, a anunţat marţi guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, transmite Reuters.

Nu este clar deocamdată dacă atacul împotriva satului Golovcino a fost unul de artilerie, cu mortiere, rachete sau a fost un atac aerian.

În această lună, Rusia a acuzat Ucraina că a întreprins un atac cu elicopterul împotriva unui depozit de combustibil din oraşul Belgorod, precum şi de bombardarea unor sate din regiune şi de lansarea unor rachete împotriva unui depozit de muniţie.


Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski anunta inceputul ofensivei ruse in estul Ucrainei. “Putem spune acum ca trupele ruse au inceput batalia pentru Donbas pentru care se pregatesc de multa vreme. O mare parte a intregii armate ruse este in prezent consacrata acestei offensive. Vom lupta, oricat de multi soldati rusi sunt adusi aici. Ne vom apara’’, a spus Zelenski intr-un discurs pe Telegram.
De la sfarsitul lui martie Rusia si-a retras trupele din zona Kiev si si-a concentrat fortele in estul Ucrainei. O ofensiva masiva a Moscovei impotriva Donbasului era asteptata de armata ucraineana de cateva saptamani.

Al doilea convoi de ajutoare din Franta pentru Ucraina a ajuns aseara la centrul operational de la Suceava. Convoiul este compus din 100 de pompieri francezi, 12 masini de pompieri, 12 autospeciale de interventie si 4 camioane cu 50 de tone de echipamente si materiale de stingere a incendiilor. Tehnica si echipamentele urmeaza sa fie predate astazi Serviciului de Urgenta ucrainean

Presedintele american, Joe Biden va participa astazi la o discutie video cu aliatii pentru a discuta despre razboiul din Ucraina si despre planurile de izolare in continuare a Rusiei, transmite Casa Alba.

Ministrul roman al apararii, Vasile Dincu respinge ca false afirmatiile ministerului apararii de la Moscova potrivit carora intre miile de mercenari straini care lupta de partea ucrainenilor ar fi si romani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.