În fiecare an, pe 22 aprilie, sărbătorim Ziua Pământului. În aceasta zi, cetățeni, ONG-uri și autorități încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la criza în care se află mediul și la secătuirea resurselor planetei.
Tema Zilei Pământului din acest an este ”Investiți în planeta noastră” și ne îndeamnă să dedicăm mult mai multe resurse – financiare, politice și sociale – către un mod de viață mai durabil, transmite Ministerul Mediului.
Acest lucru presupune:
– transformarea modului în care ne creștem hrana, a modului în care transportăm bunurile noastre, a modului în care trăim, în general
– investiții în energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice pot reduce emisiile, pot face energia mai accesibilă, pot îmbunătăți calitatea aerului și pot conserva planeta noastră
– investiții în transportul nepoluant
Tot astăzi, Serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene, Copernicus, a comunicat că în 2021, continentul a experimentat evenimente de vreme extremă.
Temperatura medie a crescut cu peste 2 grade Celsius, prag dincolo de care evenimente meteorologice extreme periculoase devin mai probabile şi mai intense.
În 2021 s-a înregistrat cea mai mare temperatură de la începerea măsurătorilor, de 48 de grade Celsius, în Sicilia, ca şi cea mai caldă vară înregistrată până în prezent, informează BBC.